Már 18 áldozata van a chilei tüntetéshullámnak

2019.10.24. 07:52

Tízezer ember tiltakozott szerdán Chile fővárosában, ahol a múlt hét óta folyamatos zavargások vannak a metrójegyek áremelése miatt. A helyieket megbotránkoztatta, hogy idén másodjára drágult a tömegközlekedés. 

A chilei tüntetők és a rendőrök összecsapásában eddig 18 ember halt meg - írja friss tudósításában a CBS. Szerdán a tüntetők tüzes barikádokat állítottak fel a rendőrökkel szemben Sebastián Pinera államelnök lemondását követelve. 

A portál felidézi, a fővárosban már nem csak a metrójegyek árának emelése miatt demonstrálnak. A tüntetők az oktatás és az egészségügy színvonalának javítását, valamint  a bérek emelését követelik. 

Szerintük a kormány jelenlegi intézkedési nem biztosítanak stabil nyugdíjrendszert, az oktatási és egészségügyi intézkedéseket pedig fenntarthatatlannak tartják. 

Rendőrségi vízágyú ellen védik magukat kormányellenes tüntetők a chilei fővárosban, SantiagóbanForrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

A tüntetők megfékezéséért legalább 20 ezer katona és rendőr járőröz az utcákon. Eddig körülbelül  5000 embert tartóztattak le,  és 200 sérültet vittek kórházba.

Jogvédő csoportok szerint aggasztó, ami Chile fővárosában történik: kijárási tilalmat - amelyet a múlt héten vezettek be - utoljára természeti katasztrófák idején rendelt el az elnök, mióta leszámoltak a diktatúrával 1989-ben.