Tőkés Lászlót újabb két évre az EMNT elnökévé választották

Tőkés László  a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án.
Tőkés László a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án.
Vágólapra másolva!
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Csíkszeredában tartott országos küldöttgyűlésén szombaton újabb két évre a szervezet elnökévé választották Tőkés Lászlót, a tanács alapítóját. Az ügyvezető elnöki feladatokat továbbra is Sándor Krisztina látja el.
Vágólapra másolva!

Tőkés László a közel száz küldötthöz intézett beszédében felidézte az erdélyi magyarság autonómiaküzdelmét, és azt mondta:

Szerinte egy olyan autonóm magyar politikai és társadalmi közélet kialakításán és megszervezésén kell munkálkodni, amely mindenféle opportunizmus, meghátrálás és megalkuvás nélkül, a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben képes szolgálni az erdélyi magyar nemzeti közösség javát és jövőjét.

Tőkés László azt is mondta, hogy az erdélyi magyarságnak új egységre van szüksége.

- mondta. A volt püspök szerint a mostani országos válság körülményei alkalmassá teszik az időt arra, hogy harminc év után Románia népe végre ténylegesen kezébe vegye a sorsát, és az 1989-es forradalom eredeti célkitűzéseinek megfelelően kivívja szabadságát és beteljesítse a demokratikus rendszerváltozást. Úgy vélte, az erdélyi magyarságot megilleti a többségi románság melletti társnemzeti státusz, és az ország határain belüli korlátozott önrendelkezés.

Tőkés László Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A küldöttgyűlést Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is levélben üdvözölte.

Potápi Árpád János köszönetet mondott az EMNT-nek azért a segítségért, amit a honosítási folyamatban nyújt Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának.

Mint mondta, erre a munkára továbbra is számítanak.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében létkérdésnek nevezte, hogy az EMNP, az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) nemzeti szárnya értsenek szót egymással, és hozzanak létre egy új egységet.

- mondta ki a pártelnök.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke Kós Károlyt idézve kijelentette, a romániai magyarok szívesebben lennének építők. Azt is megemlítette azonban, hogy Romániát nem tekintheti hazájának addig, amíg a románok ellenségként tekintenek a magyarokra, és nem ismeri el az ország Székelyföld autonómiáját.

Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke beszámolójában azt mondta, munkatársaik 2011 óra végzik a honosítási tevékenységet - jelenleg 22 irodában -, és eddig 255 282 főnek segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében.