Hivatalos: Meghalt az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi

2019. április 29. Az al-Furkán hírportálon 2019. április 29-én közreadott videofelvételről készített képen Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vezetője üzenetet intéz támogatóihoz 2019 áprilisában. A már többször halottnak vélt al-Bagdadi 2014 júniusa óta most először tett közzé videoüzenetet. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Amerikai katonai akció közben felrobbantotta magát és meghalt az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi - jelentette be Donald Trump amerikai elnök. A titkos akcióban amerikai katona nem vesztette életét. 
Vágólapra másolva!

Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének halálát. Az akciót Szíria északnyugati részén hajtották végre az amerikai erők vasárnapra virradóra.

Az amerikai elnök Bagdadi kiiktatását a legfontosabb nemzetbiztonsági prioritásnak nevezte. A terrorszervezet vezetőjén kívül heten haltak meg a rajtaütésben, tizenegy gyereket sikerült épségben kimenteni. Az al-Bagdadi társaságában lévő két nőt - akik információk szerint a feleségei voltak - szintén holtan találták.

Donald Trump leszögezte:

az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg.

Al-Bagdadi földi maradványait az amerikaiak a hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen 15 percen belül azonosították.

Kisbusz kiégett roncsát nézik meg emberek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Barisa faluban az amerikai katonai akció után. Forrás: MTI/AP/Haisz Asz-Szajed

Az amerikai elnök közölte: rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről.

- erősítette meg az Egyesült Államok elnöke, és utalt arra, hogy néhány héttel ezelőtt Oszama bin Laden volt terroristavezér fiát, az al-Kaida terrorszervezet irányítását átvett Hamza bin Ladent is megölték.

Bagdadit - aki három gyereket is magával hurcolt - kutyák vették üldözőbe, majd egy alagút végén működésbe hozta a robbanóövet, megölve mindannyiukat.

- fogalmazott az amerikai elnök.

Donald Trump elmondta: az amerikai különleges egységek nyolc helikopterrel támadtak, előzetesen elaknásították az épület környékét, ahol al-Bagdadi tartózkodott. Az amerikai kommandósokat fegyverropogással "fogadták" az épületben. Az egész akció nem tartott tovább másfél-két óránál.

Donald Trump szerint Bagdadi teljes félelemben, totális pánikban és rettegésben töltötte az utolsó pillanatait az amerikai erők csapásától.

Házak romjai között nézelődnek az emberek Forrás: MTI/AP/Haisz Asz-Szajed

Az elnök elmondta azt is, hogy a terrorszervezet vezetője hetek óta megfigyelés alatt volt, és két-három tervet is elvetettek, mielőtt a sikeres akciót megindították.

- mondta Trump, hozzátéve, hogy a rajtaütést három nappal ezelőtt tervezték el. Amerikai gépek orosz területek felett is repültek az akció során.

Az elnök megköszönte Oroszországnak, Törökországnak, Szíriának, és az iraki és szíriai kurdoknak az akcióban nyújtott segítséget.

Az Iszlám Állam vezetőjének lokalizálásában a CIA is részt vett.

Kérdésekre válaszolva Trump nem kívánta megjelölni, hogy pontosan hol hajtották végre az akciót.

A rajtaütés washingtoni idő szerint vasárnapra virradóra történt.

- hangoztatta Trump, aki a Fehér Házból követte az eseményeket, Mike Pence alelnökkel, Mike Pompeo külügyminiszterrel, Mark Esper védelmi miniszterrel és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának tagjaival együtt.

- tájékoztatta a meghívott újságírókat az elnök.

Hosszú évek óta bujkált a terroristavezér

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet bujkáló vezetője a világ egyik legkeresettebb embere volt. Az Egyesült Államok már 2011 októberében 10 millió dollár, majd 2017-ben a korábbi összeget felemelve 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki fejére.

Az elmúlt években többször is bejelentették, hogy meghalt, de egyértelműen ezt soha senki nem tudta megerősíteni. Most azonban amerikai tisztviselők már Trump bejelentése előtt is nagyon magabiztosak volt a sikeres katonai műveletet illetően, melynek célpontja a terroristavezér volt.

Bagdadi elfogása, illetve kiiktatása azért is volt nehéz, mert hírszerzési források szerint állandóan változtatta tartózkodási helyét a föld alatti járatok segítségével, főleg az iraki sivatagos térségben.

Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vezetője 2019 áprilisában Forrás: MTI/EPA/-

Bagdadi korábban még az amerikaiak fogságában is volt a dél-iraki buccai fogolytáborban. 2010 óta volt kulcsfontosságú vezetője a dzsihadistáknak, főleg miután Szíria polgárháborús övezet lett, illetve az iraki kormány diszkriminálta szunnita kisebbségét.

Az al-Kaida terrorszervezet megmaradt harcosait is felélénkítve a szíriai Rakkát 2013-ban, majd a következő évben Irak második legnagyobb városát, Moszult is elfoglalta. A hírek szerint a dzsihadisták külföldi akcióit ő irányította.

Rendkívül brutális és pusztító, önhatalmúlag kikiáltott kalifátusa fennállásának öt éve alatt dzsihadisták ezreit vonzotta a világ minden tájáról, Nyugat-Európából is.

2019 márciusában elveszítették utolsó területeiket is a szíriai Baghuznál, de a terrorszervezet megmaradt tagjai elkötelezték magukat amellett, hogy folytatják a harcot ellenségeik ellen.

Az Iszlám Állam katonái 2014 márciusában Forrás: AFP/-

Abu Bakr al-Bagdadi hírnevét a jól szervezett és kíméletlen harcmezei taktikájának köszönhette. A Bagdadtól északra fekvő Szamarra városában született 1971-ben, eredeti neve Ibrahim Awad al-Badri.

Sajtóhírek szerint az amerikaiak vezette 2003-as inváziója idején pap volt a város egyik mecsetjében. Néhányan úgy vélik, hogy már Szaddám Huszein egykori iraki diktátor uralma alatt militáns dzsihadista volt. Mások szerint viszont a buccai fogolytáborban radikalizálódott, ahol több al-Kaida vezérrel volt együtt.

Bagdadi 2010-ben az iraki al-Kaida vezetőjeként tűnt fel, az egyik olyan terrorszervezet, amely egyesült az Iszlám Állammal, illetve került előtérbe a szíriai al-Nusra-fronttal való egyesülési kísérlet során.

Bagdadiról videót legutóbb idén áprilisban tettek közzé, amikor azzal fenyegetőzött, hogy bosszút akarnak állni harcosaik megöléséért és bebörtönzéséért. Azelőtt pedig öt évvel ezelőtt, 2014-ben, amikor Moszulban kikiáltotta Szíria és Irak kalifátusát, létrehozva azt az általuk elfoglalt területeken.