Hatalmasat erősödhet Türingiában az Alternatíva Németországnak

2019.10.27. 09:06

Elkezdődött vasárnap reggel a tartományi törvényhozási (Landtag-) választás a németországi Türingiában A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül a 18 órai urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény késő estére várható.

A felmérések alapján szoros eredmény valószínű, és a pártok állásfoglalásai alapján rendkívül nehezen lehet majd kormányt alakítani az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) területén fekvő tartományban.

A legtöbb szavazatot a legnagyobb eddigi kormánypárt, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) kaphatja meg, de nem biztos, hogy Bodo Ramelow miniszterelnök az eddigi partnerekkel, a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) és a Zöldekkel folytathatja munkáját. A Baloldal a szavazatok 28-29 százalékára számíthat. 

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) a voksok 24-26 százalékát gyűjtheti össze. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) lehet a harmadik számú erő az erfurti Landtagban, 21-23 százalék körüli választási eredménnyel. 

A három nagy párt mellett legalább két kisebb párt is képviseletet szerezhet a tartományi gyűlésben. Az SPD a szavazatok 7-8 százalékát gyűjtheti össze, a Zöldek 7 százalékos eredményre számíthatnak, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) az 5 százalékos bejutási küszöbön áll a felmérések szerint.

A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal politikusa a kormányfő.