A kormánypárti CDU-t megelőzve a második helyen végzett a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nevezetű párt a türingiai tartományi választáson. A voksolást a tartományi miniszterelnököt adó Baloldali Párt (Die Linke) nyerte a szavazatok 30 százalékával. A szocdemek és a Zöldek törpepárttá zsugorodtak. Az, hogy milyen koalíció vezeti majd Türingiát, lehetetlen megjósolni. 

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak párt végzett a második helyen a türingiai tartományi választáson a szavazatok több mint 23 százalékával. Ezzel az eredménnyel a párt megelőzte a CDU-t is. A 2014-es tartományi választáson még csak 10,5 százalékot kapott az AfD.    

A türingiai tartományi választás eredménye közel 100 százalékos feldolgozottságnál. Jól látszik, hogy sem a bal, sem a jobboldalnak nincs többsége. Hosszú és nagyon izgalmas koalíciós tárgyalások jönnekForrás: Origo

A voksolást a tartományt vezető Die Linke nyerte a szavazatok több mint 30 százalékával. Megsemmisítő vereséget szenvedett az SPD és a Zöldek is. Mindkét párt bőven 10 százalék alatt végzett. Bejutott még a tartományi parlamentbe a liberális FDP is. 

A választás eredményeként az eddig kormányzó Die Linke-SPD-Zöldek-koalíciónak nem lesz többsége. 

A legnehezebb kérdés, hogy milyen koalíció alakul majd. Az is világosan látszik, hogy a három nagy párt a kicsikkel kiegészülve nem tud többséget alkotni. 

1,7 millióan szavazhattak

Vasárnap tartományi törvényhozási választást tartottak a németországi Türingiában. A választáson 1,7 millióan vehettek részt. 

Szavazó a türingiai tartományi választásokon Erfurtban 2019. október 27-én. MTI/EPA/Omer MessingerForrás: MTI/EPA/Omer Messinger

A 16 német tartomány között Türingia az egyetlen, amelyben az egykori Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) utódszervezete és nyugati baloldali csoportok egyesülésével létrejött Baloldal politikusa a kormányfő.