Jelentős előnnyel a legnagyobb eddigi kormánypárt, a posztkommunista Baloldal (Die Linke) nyerte meg a németországi Türingia tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választást. A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pedig megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

A Baloldal - valamennyi országos és tartományi választást együttvéve - története legjobb eredményét érte el és első alkalommal végzett az első helyen egy tartományi választáson. Koalíciós társai, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek visszaesése miatt azonban kormánya elveszítette a többséget az erfurti Landtagban.

A választás nagy nyertese a bevándorlásellenes AfD, amely bőven megduplázta támogatottságát,

a legnagyobb vesztes pedig a CDU, amely elveszítette szavazói nagyjából harmadát.Az egykori NDK területén fekvő tartomány új kormányának megalakítása várhatóan hosszú és nehéz folyamat lesz, mert a CDU nem hajlandó kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem akar együttműködni.

Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt listavezetője Alexander Gauland, a párt társelnöke és Armin-Paul Hampel, a párt szövetségi parlamenti képviselője társaságában a türingiai tartományi választások estéjén Erfurtban 2019. október 27-én.Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A tartományi választási bizottság adatai szerint az 1,729 millió választásra jogosult türingiai 64,9 százaléka, 1,121 millió ember vett részt a Landtag-választáson, ami jelentős növekedés a 2014-ben tartott előző választáson regisztrált 52,7 százalékhoz képest.

A Baloldal az öt évvel korábbi 28,2 százalék után a szavazatok 31 százalékát gyűjtötte össze, ami 29 képviselői helyet jelent a 90 tagú tartományi gyűlésben.

Az AfD a 2014-es 10,6 százalék után 23,4 százalékot szerzett, ami 22 mandátumot jelent.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatói és aktivistái a türingiai tartományi választások estéjén Erfurtban 2019. október 27-én.Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A CDU támogatottsága az öt évvel ezelőtti 33,5 százalékról 21,8 százalékra süllyedt, így 21 képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe.

Az SPD a 2014-es 12,4 százalék után a szavazatok 8,2 százalékát kapta, frakciója 8 képviselőből áll majd.

A Zöldek támogatottsága az öt évvel ezelőtti 5,7 százalékról 5,2 százalékra csökkent, ami 5 képviselői helyet jelent.

Öt év szünet után ismét van törvényhozási képviselete Türingiában a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP), amely a 2014-es 2,5 százalék után hajszállal az 5 százalékos bejutási küszöb felett, 5,0005 százalékon végzett, és így öttagú frakciója lesz.

Gyengülő CDU

Idén négy tartományi választást tartottak Németországban, ebből hármat keleten. A négyből háromszor gyengült meg a CDU, és kettőt – Türingia mellett a szeptemberi brandenburgi voksolást – el is veszített a párt, amelyet csaknem egy éve már nem Merkel, hanem Annegret Kramp-Karrenbauer volt Saar-vidéki miniszterelnök vezet.

De a sorozatosan gyatra eredmények a közelgő, 2021-es Bundestag-választások előtt egyre hangsúlyosabban vetik fel a kérdést, alkalmas-e a gyakran csak az AKK monogrammal emlegetett politikusnő akár Európa legjelentősebb pártjának irányítására, akár pedig arra, hogy majd Merkel helyébe lépjen, írja a Magyar Nemzet.