Egy 67 éves nő vált Kína legidősebb kismamájává, miután a kelet-kínai Santung tartományban életet adott újszülöttjének. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a gyerek természetes úton fogant, hivatalosan a világon is ő lesz legidősebb kismama.

A nő a 3,7 millió lakosú Caocsuang város kórházában október 25-én császármetszéssel hozott világra egy gyereket, aki a szülők szerint természetes úton fogant - jelentette a Guancha.cn kínai hírportál hétfőn.

Az idős szülők a kislánynak a Tience nevet adták, melynek jelentése: az ég adománya.

A gyerek koraszülöttként, csupán 2560 grammos testsúllyal jött világra. A kórház orvosai szerint azonban teljesen egészséges és rendben fejlődik. Az anya állapota szintén stabil, a műtét után két nappal már felkelhetett az ágyból.

Kockázatos volt a szülés

A 68 éves apa azt mondta, miután megtudták, hogy a felesége terhes, sokáig gondolkoztak, hogy vállalják-e a gyereket, mert aggódtak, hogy egészséges lesz-e. Felesége állapota miatt is kétségeik voltak,

a nőnek ugyanis korábban volt már egy agyi infarktusa, ráadásul magas vérnyomással, ízületi gyulladással és cukorbetegséggel is küzd.

A terhességet ráadásul akkor fedezték fel, amikor a nő áprilisban változó kori tünetekkel ment orvoshoz. Meglepetésére azonban kiderült, a tüneteit az okozta, hogy már a terhessége harmadik hónapjában járt. Orvosa ekkor a nő saját egészségének megőrzése érdekében a terhesség megszakítását javasolta, ám amikor kiderült, hogy a magzat egészséges, a házaspár úgy határozott, hogy vállalja a kockázatot.

Bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe

A több mint negyven éve együtt élő házaspárnak egyébként már van egy felnőtt fia és lánya, és van egy 15 éves unokájuk is.

Állításuk szerint az újszülött természetes úton fogant.

Ha bizonyítást nyer, az nő a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülhet. A jelenlegi rekordot ugyanis egy brit nő tartja, aki 1997-ben, 59 évesen adott életet természetes úton fogant gyerekének.

Mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően pedig egy spanyol nő szintén 67 évesen hozta világra gyermekét 2006-ban.