A bevándorlásellenes AfD Kelet-Németország legerősebb pártjává vált

2019.10.29. 12:33

A 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak mára az ország keleti részénének a legerősebb pártjává vált. A CDU és az SPD jó úton halad a teljes eljelentéktelenedés felé. 

Az egykori Kelet-Németország legerősebb pártjává vált a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt az idei tartományi választási eredmények összesítése alapján. Idén Brandenburgban, Szászországban és Türingiában választottak új helyi törvényhozást. Mindegyik voksolás a korábban néppártnak számító Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Szociáldemokrata Párt (SPD) visszaesését hozta, míg az AfD mindegyik tartományban bőven 20 százalék felett szerepelt. 

Az AfD áttöréséről szóltak a kelet-németországi tartományi választások

Németországban Magyarországhoz hasonlóan az országos és a tartományi választásokon is egyéni jelöltre és listára lehet szavazni. A három voksolás eredményeinek az összesítése során a listás szavazatokat vettük figyelembe, mert az fejezi ki a legjobban egy adott párt támogatottságát, és nem az egyéni jelöltekét.  Mindezek alapján az AfD 1 152 318, míg a CDU 1 133 586 listás szavazatot kapott a három voksoláson. A többi erő messze lemaradt a két alakulattól.

Mindez azért is számít óriási változásnak a keletnémet területeken, mert 1990-től kezdve a CDU volt domináns pozícióban. A kereszténydemokratákat egészen mostanáig sem az SPD, sem a Baloldali Párt (Die Linke) nem tudta megszorítani sem. A németországi közhangulat változását jól mutatja, hogy a 2012-ben alapított AfD mára az ország egyik régiójának a legerősebb pártjává vált.