Engedélyt kapott a kikötésre Szicília szigetén az Ocean Viking nevű Soros-hajó

politics migration health refugee minorities Horizontal
Rescued migrants gather aboard the 'Ocean Viking' rescue ship, jointly operated by French NGOs SOS Mediterranee and Medecins sans Frontieres (MSF Doctors without Borders) on August 23, 2019, at sea after a search-and-rescue operation in the Mediterranean Sea, ahead of being registered and identified and being given a 24hour supply of rations. - MSF have said that there remain on the ship four days of rations for the 356 people on board. (Photo by Anne CHAON / AFP)
Vágólapra másolva!
Kiköthet Szicília szigetén a fedélzetén 104 migránssal a Földközi-tengeren tartózkodó Ocean Viking nevű Soros-hajó - közölte az olasz belügyminisztérium. A migránsokat vélhetően a máltai migránspaktumhoz csatlakozott államok egymás között fogják szétosztani.
Vágólapra másolva!

A tárca közleménye szerint a hajó a Szicília délkeleti részén fekvő Pozallo kikötőjébe fut be, és a fedélzeten lévő migránsok közül hetvenet Franciaország, illetve Németország vesz majd át.

Migránsok az Ocean Viking fedélzetén. A kép illusztráció. Forrás: AFP/Anne Chaon

A megállapodást akkor jelentették be, amikor

a bevándorláspárti új olasz belügyminiszter, Luciana Lamorgese Münchenben francia, német, spanyol, brit és lengyel kollégájával tárgyalt.

A két, Soros György által finanszírozott francia álcivil szervezet, a SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által üzemeltetett Ocean Viking

október 18-án vette a fedélzetére a Földközi-tengeren észak felé tartó migránsokat mintegy 90 kilométerre a líbiai partoktól.

A Líbiától lévő kis távolságra való tekintettel ebben az esetben a logikus lépés az lett volna, ha az észak-afrikai országba viszik vissza a migránsokat, és nem próbálják meg Európába csempészni őket.

De persze nem ez történt, és a két álcivil szervezet az elmúlt napokban több alkalommal is kérte az olasz, illetve a máltai hatóságokat, hogy engedélyezzék a hajó fedélzeten lévők partra szállítását.

Tavaly óta Málta és Olaszország többször is megtagadta az illegális bevándorlók partra szállásának engedélyezését, amennyiben más uniós országok nem egyeznek bele egy részük befogadásába.

Mivel a máltai migránspaktum Franciaország, Málta, Németország és Olaszország általi megkötése következtében ezen államok beleegyeztek a migránsok befogadásába, így

az olaszok is engedik őket partra szállni.

A paktumhoz később csatlakozott Írország, Luxemburg és Portugália is.

Ezáltal könnyen elképzelhető, hogy később ezen államok is fogadnak majd be migránsokat az Ocean Vikingről.