Vietnam gyorsítaná a bolgár kamionban talált áldozatok azonosítását

Essex, kamion
THURROCK, ENGLAND - OCTOBER 23: A view of the site where 39 bodies were discovered in the back of a lorry on October 23, 2019 in Thurrock, United Kingdom. British police said the bodies of 39 people have been found in a truck in an industrial park in Thurrock, west England. Tayfun Salci / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Vietnam mindent megtesz azoknak a holttesteknek a mielőbbi azonosításáért, amelyeket a múlt héten találtak egy délkelet-angliai hűtőkamion rakterében – jelentette be a vietnami külügyminisztérium kedden.
Vágólapra másolva!

"Az áldozatok állampolgárságát egyelőre nem állapították meg hivatalosan" – tette hozzá a vietnami külügyminisztérium a Reuters hírügynökségnek. A minisztérium megerősítette, hogy Hanoi és London szorosan együttműködik az áldozatok kilétének kiderítésében.

Hétfőn a brit vádhatóság azt közölte, hogy

a kamion sofőrje feltehetően egy globális embercsempész hálózat tagja volt.

A 25 éves, észak-írországi Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén emeltek vádat.

Robinson ellen hétfőn kezdődött a büntetőeljárás az Essex megyei közigazgatási székhely, Chelmsford magisztrátusi bíróságán.

A kamiont október 23-án találták meg Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Tayfun Salci

A brit rendőrség a múlt héten Essexben bukkant arra a bolgár rendszámú hűtőkamionra, amelynek a

rakterében 39 holttest volt.

Noha az első feltételezések szerint a halottak kínaiak voltak, a brit médiában megjelent értesülések szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az áldozatok – vagy legalábbis sokan közülük – vietnamiak lehettek.

A múlt hét óta több vietnami család is felvette a kapcsolatot az indokínai ország londoni nagykövetségével, az Egyesült Királyságba indult eltűnt családtagjai ügyében.

Vietnami weboldalakon többen azt írták, elképzelhető, hogy az áldozatok hamis kínai útlevelekkel indultak az Egyesült Királyság felé.