Svédországban mindennapossá váltak a migránsok által elkövetett robbantások

Vágólapra másolva!
Már a konzervatív brit hetilap, a The Spectator figyelmét is felkeltették a Svédországban a hétköznapok részévé váló, nagyrészt migránsok által elkövetett robbantásos merényletek. A múlt héten egy éjszaka leforgása alatt, csak Stockholmban, három robbantásra került sor. Ekkor – többszöri próbálkozás után - egy szír ortodox keresztény templomot is fel akartak robbantani a vélhetően muszlim migráns támadók, de szerencsére nem jártak sikerrel. A papíron „közszolgálati" SVT nevű televíziós csatorna a híradójában pedig már be sem számolt a legutóbbi robbantásokról.
Vágólapra másolva!

A The Spectator riportjából megtudhatjuk, hogy a múlt héten, egyetlen éjszaka alatt három robbantás történt Stockholmban. A merényletekben szerencsére senki sem halt meg, és sérültek sincsenek. Az okozott károk csupán anyagi jellegűek.

Az egyik robbantásra a főváros Vaxholm nevű elővárosában, a másikra közvetlenül Stockholm belvárosában, a harmadikra pedig egy szír (vagy asszír) keresztények lakta negyedben került sor.

A Svédországban élő keresztény vallású, asszír anyanyelvű szírek nem tévesztendők össze a szintén Szíriából érkezett arab ajkú muszlim migránsokkal, az előbbiek az utóbbiakkal ellentétben tényleg menekültek.

A most megtámadott szír keresztény templom ellen ebben az évben már végrehajtottak két merényletet.

Az elkövetők vélhetően muszlim migránsok lehetnek, akik még Svédországban sem hagyják, hogy az üldözés elől menekülő keresztények biztonságban élhessenek.

A csak papíron közszolgálati, valójában a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció érdekeit kiszolgáló SVT nevű közszolgálati televízió a szokásos esti híradójában már be sem számolt a múlt heti három robbantásról.

Ez az elfogultságuk mellett annak is betudható, hogy

a merényletek lassan a hétköznapok részévé válnak Svédországban.

A Spectator szerint ahhoz, hogy megértsük, miért is számítanak „normálisnak" svéd mércével mérve a robbantások, érdemes megnézni a hivatalos statisztikákat.

2019. január 1. és június 1. között több mint 100 robbantásról érkezett bejelentés, ami jelentős emelkedés a 2018 ezen időszakához viszonyított 70-hez.

A tavalyi évben hozzávetőlegesen 160 robbantásos merényletet sikerült meghiúsítaniuk a svéd hatóságoknak, az idei évről pedig még nem állnak rendelkezésre statisztikák.

2018 előttről sincsenek adatok, mert a jelenség annyira újnak számít Svédországban, hogy korábban a hatóságok nem foglalkoztak dokumentációjukkal, hiszen nagyon ritkán voltak robbantásos merényletek.

Wilhelm Agrell, a Lundi Egyetem professzora arról beszélt a Spectatornak, hogy szerinte

A professzor véleménye alapján, Svédországban már nem lehet a hagyományos értelemben vett állami erőszak monopóliumról beszélni, ezért

a különböző bűnbandák egymás között igyekszenek rendezni a vitás kérdéseket, ami gyakran erőszakos összetűzésekben csúcsosodik ki.

Wilhelm Agrell szerint

A svéd katonai akadémia, a Nemzetvédelmi Egyetem új jelentése alapján, a családi alapon klánokba szerveződő bűnbandák tevékenysége a migránsok lakta negyedekben különös mértékben veszélyt jelent a közbiztonságra.

Ebből a politikailag korrekt megfogalmazásból is leszűrhető, hogy a bűnbandák bizony migránsokból állnak.

Migránsok Svédországban. A kép illusztráció Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson

Ezekben a no-go zónaként működő negyedekben párhuzamos társadalmak alakultak ki, a svéd állam befolyása és jelenléte pedig fokozatosan csökken.

A migránsok lakta no-go zónákban idén 45 olyan fegyveres támadásra került sor, amelyek halálos áldozatokat is követeltek.

A Dagens Nyheter című svéd napilap statisztikákra hivatkozó cikke szerint

Néhány évtizede a nyugat-európai államok közül Svédországban volt az egyik legalacsonyabb a bűnözés, ma az egyik legmagasabb.

Idén a legjelentősebb robbantás egy egyetemi központban, Linköpingben volt, ahol

két lakóépületben összesen 250 lakás vált romhalmazzá.

A helyzet Malmö városában is aggasztó, ahogy arról az Origo korábban több alkalommal beszámolt.

A Svédországot irányító a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció az utóbbi hónapokban ugyan tett néhány bátortalan lépést a robbanásos támadások és lövöldözések megelőzése érdekében, de ezek nem igazán bizonyultak elég hatékonynak.

A baloldali pártok pedig

soha nem fognak a kívánatos mértékben fellépni a migránsokból álló bűnbandák ellen, hiszen égető szükségük van a már állampolgárságot kapott külföldiek szavazataira.

További probléma, hogy a svéd médiapiacot domináló balliberális sajtóorgánumok és a „közszolgálati" médiumok

korrekt tájékoztatás helyett igyekeznek eltitkolni a migránsok által elkövetett bűncselekmények jelentős részét.