A Marine Le Pen által vezetett Nemzeti Tömörülés egyik politikusát szélsőbaloldali aktivisták támadták meg Dél-Franciaországban. Az utóbbi időszakban egyre gyakoribb jelenségnek számít Franciaországban is, hogy militáns, úgynevezett antifasiszta (Antifa) csoportosulások megvernek jobboldali, konzervatív politikusokat.

Yoann Gillet, a Marine Le Pen-féle szuverenista jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National-RN) pártjának Languedoc-Roussillon régióbeli tanácsosa, és Nîmes városi önkormányzati képviselője múlt szombaton békésen beszélgetett az RN fiatal pártszimpatizánsaival a Carré nevű nîmes-i kávézó teraszán, amikor néhány személy odalépett hozzájuk, majd elkezdték inzultálni a társaságot, és halálosan meg is fenyegették őket - erről először a BFM TV számolt be.

Yoann GilletForrás: AFP/Pascal Guyot

Yoann Gillet Facebook-bejegyzése szerint a csoport tagjai magukat „Antifa"-nak, azaz antifasisztának titulálták.

A bejegyzés alapján, az antifasiszták később arrébb léptek, telefonálni kezdtek, közben Yoann Gillet felhívta a városi rendőrkapitányságot, és bejelentette az esetet.

Jól tette, ugyanis a csoport kicsivel később legalább még 10 más militáns társaságában visszatért a politikus asztalához, és ekkor szabályosan rájuk támadtak. Az egyik cigarettát oltott el a képviselő arcán, majd földre szorították, ütötték, rúgták, ahol érték, akárcsak a 6 fős asztaltársaság többi tagját, akik közül egyiküknek olyan súlyosak lettek a sérülései, hogy sürgősségi osztályra kellett szállítani. Gillet a példátlan akcióval összefüggésben feljelentést tett.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke közleményben ítélte el a legújabb szélsőbaloldali támadást, amelyet szerinte nem lehet tolerálni és amelyhez egyébként a fennálló (macronista) hatalom szisztematikus támogatást nyújt.

Nem maradt el a Nemzeti Tömörülés elnökhelyettesének, Jordan Bardella-nak a kommentárja sem - írta meg a La Dépêche du Midi című regionális napilap internetes kiadása. A szélsőbalos Antifa nem mulasztana el egyetlen alkalmat sem, hogy megmutassa, mennyire erkölcstelen és erőszakos - hívta fel rá a figyelmet Bardella Facebook-üzenetében.

Nem ez az első eset egyébként, hogy a szélsőbal megtámadja a másként gondolkodókat Franciaországban.

Az Origo Magyarországon elsőként írta meg azt az egész Franciaországot felkavaró botrányt, amikor szélsőbaloldali diákok megtámadták Alain Finkielkraut világhírű francia filozófust, azzal a szándékkal, hogy megakadályozzák, hogy előadást tarthasson Franciaország egyik legnagyobb presztízsű egyetemén, a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében (közkedvelt francia rövidítéssel „Science Po").

Pusztán azért, mert a konzervatív filozófus másként gondolkodik a világról, mint ők.

Alain FinkielkrautForrás: NurPhoto/Samuel Boivin/NurPhoto/Samuel Boivin

A sárgamellényes tüntetéseken pedig a békés tüntetők közé beszivárogva rongáltak, gyújtogattak, illetve inzultálták a filozófust, antiszemita rigmusokat is kiabáltak.

Az Origo ezekről a szélsőbaloldali akciókról rendszeresen beszámolt, itt és itt is.

Ezek az anarchista szélsőbaloldaliak - akárcsak annak idején Mussolini feketeinges fasisztái - feketébe öltöznek (innen ered „black blocks" elnevezésük), arcukat maszkokkal fedik le, tömegbe szerveződve rombolnak, a nemzetközi Antifa elnevezésű internacionalista szélsőséges mozgalmi csoportokhoz hasonlóan.

Ezek a szélsőbalos csoportok eredetileg a második világháború utáni Németországban jöttek létre, majd a 80-as, 90-es években terjedtek el szinte mindenütt, Európán kívül leginkább az Egyesült Államokban, ahol gyakori összetűzéseik vannak a szélsőjobboldali csoportokkal.

Tagjaik elsősorban a globalizációellenes megmozdulásokon tűnnek fel, de egyéni akciókat is végrehajtanak, alapvetően szélsőjobboldali, az alt-right mozgalomhoz tartozó személyiségek, csoportok ellen.

Jellemző rájuk az erőszak, a szisztematikus rombolás, de gyújtogatásoktól és mérges gáz alkalmazásától sem riadnak vissza.

Célkeresztjükben elsősorban jobboldali politikusok, gondolkodók és újságírók állnak.