Halogatják Carles Puigdemont volt katalán elnök beutazási engedélyének kiadását Kanadába, ahová egy függetlenségpárti québeci szervezet hívta meg - mondta helyi idő szerint kedden a politikust képviselő kanadai ügyvéd, Stéphane Handfield.

A Saint-Jean Baptiste de Montréal (SSJB) nevű québeci függetlenségpárti szervezet egy konferenciára hívta a volt elnököt, ahol a katalán függetlenségpárti referendum lett volna előadása témája.

A kanadai elektronikus beutazási engedélyt (eTA) azoknak a légi úton érkező külföldieknek kell igényelniük, akiknek nincs szükségük vízumra. Az eTA kiadása a kanadai bevándorlási hivatal weboldala szerint pedig csak néhány percet vesz igénybe.

Handfield azt mondta, hogy a rendes ügymenet szerint legkésőbb 72 órán belül meg szokták adni az engedélyt, ügyfele esetében szerinte "szándékos halogatásról" van szó, ezért jogi lépéseket fontolgatnak Ottawa döntése ellen.
François Legault, Québec állam miniszterelnöke szintén csodálkozását fejezte ki, újságíróknak pedig azt mondta, magyarázatot vár a szövetségi kormánytól, miért nem hajlandó megadni a beutazási engedélyt.

Puigdemont 2017 őszén Belgiumba menekült miután a Katalónia függetlenségéért rendezett, a spanyol bíróságon alkotmányellenesnek minősített - és rendőri erőszakba torkolló - népszavazás miatt Spanyolországban büntetőeljárást indítottak ellene lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával. Európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene. A katalán vezető október 17-én önként ment el a belga rendőrségre, ahonnan feltételesen szabadon engedték, meghallgatását pedig december 16-ára tűzték ki.