Életbe lépett a Kasmír különleges státuszát megszüntető augusztusi rendelet

Muzáffárábád, 2019. február 28. Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án, egy nappal azután, hogy a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe. Az egyik megsemmisített gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be, a gép pilótája pedig a helyi erők fogságába került. A légi incidenssorozat után India lezárta több térségbeli repülőterét, Pakisztán pedig az egész ország légterét. MTI/EPA/Amiruddin Mughal
Vágólapra másolva!
Életbe lépett csütörtökön Kasmír India által ellenőrzött részén Újdelhinek az az augusztusi rendelete, amely megfosztja az államot az eddig élvezett különleges státuszától.
Vágólapra másolva!

Haszanejn Maszúdi, a szövetségi parlament egy tagja, nyugalmazott kasmíri bíró leszögezte: Újdelhi lépése alkotmányellenes, az a módszer pedig, amellyel ezt végrehajtották, a demokráciába elvébe ütközik.

- tette hozzá.

Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án. Forrás: MTI/EPA/Amiruddin Mughal

A rendelkezés értelmében India egyetlen muszlim többségű, korábban saját alkotmánnyal rendelkező állama, Dzsammu és Kasmír, ezentúl két, központilag irányított területre oszlik.

Megszűnik az a törvény is, miszerint Kasmírban eddig csak a kasmíriaknak lehetett földtulajdona.

Ennek eltörléséről Narendra Modi indiai miniszterelnök korábban azt mondta: hozzájárul majd az ország gazdasági felvirágzásához.

A kasmíriak azonban azt gyanítják, hogy

Modi ígéretet tett a turizmus fejlesztésére is a területen.

Újdelhi augusztus elején jelentette be, hogy visszavonja Dzsammu és Kasmír különleges alkotmányos státuszát.

Azóta az indiai hatóságok csaknem 4 ezer embert vettek őrizetbe

- akik közül 3 ezret már elengedtek -, hogy elfojtsák a döntés miatti tiltakozásokat, valamint egy időre kijárási tilalmat is bevezettek, és akadályozták a távközlési szolgáltatásokat.

A vitatott hovatartozású, himalájai Kasmíron három ország, India, Pakisztán és - kis részben - Kína osztozik.

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válása után rögtön Kasmír birtoklásáért háború robbant ki, majd később további katonai konfliktusok is voltak.

Az elsőt lezáró tűzszünet után

Újdelhi azt ígérte, hogy az ellenőrzése alatt álló területen az ENSZ által felügyelt népszavazást tart Kasmír önrendelkezéséről, de ez azóta sem történt meg.