Felháborodtak Ausztriában, hogy a bécsi Globart Akadémia "bátorságáért" kitüntette a német állampolgárságú Carola Racketét, aki illegális migránsokat vett fel a Sea Watch embercsempész hajó fedélzetére, majd az olasz törvényekkel szembeszegülve partra tette őket Lampedusa szigetén. Írja a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.

Carola Rackete német hajóskapitány kapta idén a meghökkentő kiállítások és művészeti előadások szervezéséről híres bécsi Globart Akadémia díját. 

Lampedusa, 2019. június 27. Carola Rackete, a 43, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító Sea-Watch 3 hajó kapitánya a fedélzetenForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Guidelli

Erre reagálva az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alsó-ausztriai elnöke, Udo Landbauer sajtóközleményben kijelentette: pártja felháborítónak tartja az Olaszországban embercsempészet miatt jelenleg bírósági eljárás alatt álló német hajóskapitány kitüntetését. Egészen biztosan nem áll az adófizetők érdekében egy olyan egyesület támogatása, amely kitüntet egy embercsempész bűnözőt"  – idézte Landbauert csütörtökön az osztrák Kurier hírportál. „Az akadémia ezzel kizárta magát a további állami finanszírozásból" – tette hozzá az FPÖ regionális vezetője.

Az osztrák kormány – vagyis az osztrák adófizetők – által finanszírozott Globart Klub vezetője október 19-én adta át a Globart-díjat Racketének, aki júniusban 53 illegális migránst vett fel embercsempész hajója, a Sea Watch 3. fedélzetére, majd az olasz törvényekkel szembeszegülve partra tette őket Lampedusa szigetén. 

Matteo Salvini korábbi olasz belügyminiszter akkor úgy nyilatkozott, hogy Rackete „piszkos politikai játékot" folytat „a migránsok bőrén".

Sea Watch 3Forrás: AFP/-

A Globart Akadémia 2007-es megnyitása óta számos provokatív eseményről vált hírhedtté Ausztriában. A liberális intézmény idén 150 ezer eurós kormányzati támogatást kapott, amelyből 17 ezer eurót tesz ki a vendégek ellátására (catering) fordított összeg, amely Landbauer szerint nem más, mint „kulturális páváskodás" ("Kultur-Schickeria").