Az algériai választási hatóság szombaton közölte, hogy öt jelölt indulhat az államfői tisztségért a következő hónapban esedékes elnökválasztáson.

Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök áprilisban mondott le a széles körű társadalmi elégedetlenség hatására és a hadsereg nyomására. Buteflika két évtizedig vezette az országot.

A tüntetések azóta sem csitultak. Az észak-afrikai ország lakossága a teljes politikai elit távozását és a politikai rendszer reformját követeli a választások megtartása előtt. Pénteken újból ezrek vonultak az utcára, hogy hangot adjanak elvárásaiknak.

Eredetileg július elején választottak volna

Az elnökjelöltek között van Abdel-Madzsid Tebbun és Ali Benflisz, akik miniszterelnöki tisztséget töltöttek be Buteflika idején. Indul továbbá Azzeddín Mihubi volt kulturális miniszter, Abdelkader Bengrin turizmusért felelős egykori tárcavezető, illetve Abdelazíz Belajd, a Mosztakbal Mozgalom nevű párt vezetője.

Összesen huszonhárman jelezték, hogy indulnának a december 12-i választáson, de többségük nem tudta teljesíteni az aláírásgyűjtési feltételeket - mondta el egy sajtótájékoztatón a választási bizottságot vezető Mohammed Serif. Az elutasítottak fellebbezhetnek - tette hozzá.

Eredetileg július 4-én tartották volna meg az elnökválasztást, de jelöltek híján elhalasztották. Az algériaiak tiltakozása ellenére és Ahmed Gaid Száleh vezérkari főnök nyomására december 12-re újból kiírták a voksolást. Száleh átlátszó és tisztességes választást ígért.

Az APS algériai hírügynökség szerint szeptember 15-e, az új időpont bejelentése óta több mint 80 jelölést vontak vissza.