A cipőjébe rejtve próbált csaknem két kilogramm aranyat Kínába csempészni egy nő az orosz Távol-Keleten. Augusztusban egy másik nő hasonló módon akart csempészni, de ő is lebukott.

A nő a zabajkalszki közúti határátkelőhelyen bukott le, ahol felfigyeltek "természetellenes járására" és kissé ideges viselkedésére.

A fémdetektoros vizsgálat után a nő önként előszedte a nyolc darab, együttvéve 1,86 kilogramm súlyú aranyrudat, amelyet ragasztószalaggal erősített a cipőtalp belső oldalához. A nő azt mondta, hogy egy kínai férfi megbízásából vállalta a futár szerepét.

Az orosz vámosok 5 millió rubelre (23,4 millió forint) becsülték a csempészett nemesfém értékét és stratégiai erőforrás engedély nélküli kivitele címén indítottak eljárást.

Zabajkalszkban idén több aranycsempészt is elfogtak, augusztusban egy másik nő tíz aranyrudat akart Kínába csempészni, ugyancsak a lábbelijébe - edzőcipőbe - rejtve.

Szibériában sokfelé bányásznak aranyat, Oroszország a világ egyik fő aranytermelője évi 300 tonnával, ezért elterjedt a csempészés is.