Kutyák és nyulak miatt robbant ki az aramoanai mészárlás

2019.11.09. 18:10

29 éve történt Új-Zéland legvéresebb, 34 órán át tartó tömeggyilkossága, amely egész Aramoanát megrázta. A brutális vérengzés két szomszéd vitája miatt tört ki. Összesen 14-en haltak meg. 

Kutyák és nyulak

A kis tengerparti város, Aramoana Új-Zéland délkeleti részén fekszik, kevesen, alig háromszázan lakják. A 90-es években még ennyi ember sem élt itt. A pontos okot, vagyis hogy a 33 éves, munkanélküli David Gray miért kezdett tömegmészárlásba, a mai napig nem lehet tudni, de valószínűleg több minden közrejátszott nála.

Gray mentális és fizikai állapota a támadás előtti hónapokban rohamosan romlott, és a barátaitól is kezdett elidegenedni. Anyja halála után költözött a Gray család nyaralójába Aramoanába, ahol remeteként élt. A férfi szerette az állatokat, és nem nézte jó szemmel, ahogyan szomszédja, Garry Holden a kutyáit és nyulait tartotta. A szomszédok szerint a veszekedésük már a mészárlás előtt két évvel elkezdődött. Az egész akkor élesedett ki köztük, amikor 1990. november 13-án reggel Gray összeveszett Holdennel, akinek a kutyája átment az ő portájára. 

A vita odáig fajult, hogy a 33 éves férfi bement a házába, magához vette a fegyverét, majd kisétált a házból, és mellkason lőtte szomszédját. Az első lövés nem végzett a férfival, ezért még kétszer rálőtt, majd odament hozzá és fejbe lőtte. 

A közelben játszott Holden két saját, és a barátnője örökbefogadott lánya, akik a lövéseket hallva berohantak a házba. De Gray utánuk ment. Először a 9 éves Chiquitát találta meg, akit a mellkasán és a karján talált el, és egy töltény a hasába fúródott. 

Azt hiszem, hogy a lövések ereje löktek ki az ajtón. Onnan csak felálltam és futottam. Nem ijedtem meg, azt hiszem túlélő módba kapcsoltam - emlékezett vissza 15 évvel később Chiquita.

Elfutott apja vérrel borított holtteste mellett, aki arccal lefelé, a földön feküdt. Aztán berohant a férfi barátnőjéhez.

"Azt mondtam: David megőrült, rám lőtt, és lelőtte apát!" - tette hozzá. 

Ezután hívták ki a rendőrséget, majd szálltak be a teherautóba, és hajtottak az akkor már lángokban álló otthonukhoz, hogy kimentsék a gyilkos karmai közül a másik két kislányt. De addigra már késő volt. Gray ott állt a pázsiton, alig egy méterre tőlük. És tüzet nyitott rájuk. Sikerült elhajtaniuk, a kislányt pedig mentők vitték kórházba. Végig magánál volt.

„Azt mondták a mentősök, hogy nagyon bátor voltam, de nem is fájt igazán."

Aztán később, már a kórházban azt mondta az egyik ápolónőnek, hogy szüksége lesz egy nagyobb szobára, mert hamarosan beviszik a nővérét és az apját is. Akkor még senki sem mondta el neki, hogy mi történt. 

Mélyen legbelül tudtam, hogy nem fognak jönni, de egy gyereknek szüksége van a reményre. 

Válogatás nélkül

Gray válogatás nélkül lőtt mindenkire, aki az útjába akadt. Lőtt egy járműre, ami tele volt helyiekkel, akik azért álltak meg, hogy segítsenek eloltani a felgyújtott házat. Először a 26 éves Vanessa Percyt lőtte hátba. 

A fiatal nő órákig szenvedett, mire ott, az utcán meghalt. 

Gray a nő gyerekeire is lövöldözött: megölt két fiút, nővérüket pedig súlyosan megsebesítette. A családapát, Ross Percyt, aki éppen horgászatból vitte haza őket, a gyilkos fejbe lőtte. Megölte Aleki Tali-t, aztán bement Tim Jamieson otthonába, és végzett a 69 éves szomszédjával is. Lelőtte Green Island korábbi polgármesterét is, a 71 éves Victor James Crimpet. Azután James Alexander Dicksonnal is végzett, amikor a férfi a kutyáját kereste. Az áldozat anyja és egy másik szomszéd, Chris Cole kimentek az útra, hogy megnézzék, mi történt, mi okozott akkora zajt. A mészáros mindkettőjükre rálőtt: megsebesítette Cole-t, aki akkor már egy telefonfülkéből hívta a segélyhívót. Dickson asszony, akinek csípőprotézise volt, és segítség nélkül nem tudott járni, fedezékbe vonult, majd az árokban kúszva hívta a segélyvonalat. Aztán visszamászott Cole-hoz, hogy elmondja: nemsokára érkezik a segítség. Az asszony később megkapta a George bátorsági érdemérmet. A mentők azonban elkéstek: Cole életét már nem tudták megmenteni, és a kórházban meghalt.

David GrayForrás: Wikipedia

Közben már sötétedett, és minden elcsendesedett 21:30-kor, amikor Gray visszavonult a házába. A 41 éves Stewart Graeme Guthire volt az első rendőr, aki a helyszínre érkezett a tűzoltóparancsnokkal. Guthrie látta, hogy Gray házában mozgás volt. Amikor a tömeggyilkos kijött a házból, rákiabált, hogy adja meg magát, majd figyelmeztető lövést adott le. Gray akiabált, hogy a rendőr ne lőjön, a rendőr pedig elhitte, hogy a férfi tényleg megadta magát. De akkor egy pillanat alatt fegyvert fogott Guthrie-re, és fejbe lőtte.  Pár perc múlva megérkezett az erősítés, akik lezárták az egyirányú utcát. Azt a parancsot kapták, hogy figyelmeztetés nélkül lőjenek a tömegmészárosra, amint meglátják. A terrorelhárító csapat Christchurchből, Wllingtonból és Aucklandből érkezett meg, de csak másnap hajnalra, ugyanis nem volt bevethető repülőgép a légierőnél. Ráadásul a teljes fegyveres felszereléssel szálltak fel a civil repülőgépre, ami további késéshez vezetett.

Gray addigra már lelőtt egy helikoptert, amelyben újságírók voltak, de ezzel elárulva a helyzetét. Bár azt nem tudhatták pontosan, hogy mire a kommandósok odaérnek, hol is lesz Gray. Csak a térképen voltak a kommandós egységek segítségére, de a rajtaütést nekik kellett megoldaniuk. Mesterlövészeket, könnygázt és egy felderítő helikoptert is bevetettek, miközben Gray nyugodtan megvacsorázott, majd lefeküdt aludni. Közben elszállították a holttesteket, és berontottak Gray házába is, de az üres volt. 

A települést házról házra fésültek át, mire az egyiknél egy ablak előtt állva meglátták a tömeggyilkost. Azonnal megindult a tűzpárbaj. Bedobtak egy kábító gránátot, ami azonban lepattant egy matracról, amivel Gray elbarikádozta az ablakot.

Ezután a kommandósok könnygázt vetettek be 5:50 perckor, mire Gray kirohant a házból azt üvöltve, hogy öljék meg. Közben ő maga is lövöldözött, de akkor már nem talált el senkit: őt lőtték le. 

Öt találat érte a tömeggyilkost: a szemét, a nyakát, a mellkasát és kétszer az ágyékát. A súlyosan megsebesült férfi fegyverét a levegőbe dobta, a kommandósok pedig azonnal a földre teperték. Még ekkor is küzdött ellenük, de végül megbilincselték. A mentősök elindultak vele a kórházba, oxigénpalackkal tartották életben, de nem jutottak messzire Aramoanától, amikor 6 óra 10 perckor belehalt a sérüléseibe. Így végződött a 34 óráig tartó tömegmészárlás. 

Forrás: Wikipedia

Rewa Bryson és Jasmine Holden holttesteit a kiégett Holden házban találták meg. Az egyik házban pedig egy túlélőre bukkantak, a nő akkor már 20 órája bujkált egy asztal alatt.
Tizenhárom ártatlan ember halt meg aznap, a tizennegyedik áldozat maga Gray volt. 

Élet a mészárlás után

Az aramoanai mészárlás az egyik legbrutálisabb tömeggyilkosság volt Új-Zéland történetében, egészen az idei Christchurch mecsetben történt terrortámadásig. Az 1990. november 13-án történt eset miatt 1992-ben szigorították a fegyverkezési törvényt.  A terrorelhárító csoport tagjai bátorsági érdemrendet kaptak. Három nappal a tömegmészárlás után porig égették Gray házát. Állítólag körülbelül 50 helyi nézte végig, ahogy a ház ég, miközben gúnyosan nevettek. Gray rokonai pedig kérték a rendőröket, hogy állítsanak le minden nyomozást a gyújtogatással kapcsolatban.

28 évvel később, 2018-ban a kislányként megtámadott Chiquita és a nyomozó Stephen Vaughan összeházasodtak. Mindketten megsebesültek a mészárlásban, és először a kórházban találkoztak. Chiquita Holdenből áldozatszakértő lett, míg Vaughan 2012-ben nyugdíjba vonult.
Bill O'Brien „Aramoana - az igazi történet" című könyvében pedig a rendőrök és a lakosok hőstetteit írja le, de több könyv és egy film is készült, amelyek a mészárlásról szólnak. 

(Cikkünkhöz a következő forrásokat használtuk föl: The New Zealand History, Crime.co.nz, Stuff )