A marokkói születésű Abu Abdel-Rahmán al-Magrebivel október elején végeztek francia erők egy, a mali hadsereggel összehangolt és az Egyesült Államok által támogatott bevetésben - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség, Florence Parly francia védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatójára hivatkozva.

Az Ali Majcsu mozgalmi néven ismert dzsihadista, akit október 9-re virradó éjszaka Mali területén öltek meg, a francia védelmi miniszter szerint a második legkeresettebb terrorista volt a Száhel-övezetben. 

2012-ben csatlakozott az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezethez, amelynek szellemi vezetője lett. Majd 2017-ben megalapította az Iszlám és a Muszlimok Dicsőségének Szövetsége (GSIM) nevű, több szélsőséges csoportot tömörítő szervezetet, annak későbbi első számú vezetőjével, Ijád ag-Gálival együtt. 

Az elmúlt években a dzsihadista által vezetett szervezetek követték el a terrorcselekményt a Száhel-övezetben.  A GSIM volt az elkövetője például a szeptember végén, október elején Boulkessy és Mondoro településen végrehajtott, 53 mali katona halálával járó két terrorcselekménynek. De ez a csoport vállalta magára a 2018. márciusi ouagadougoui támadást is, amelyben 8 embert öltek meg. Az al-Kaida pedig a Burkina Fasó-i fővárosban, 2016-ban és 2017-ben követett el két terrortámadást, amely 30, illetve 19 ember életét követelte. 2014 óta Párizs mintegy 4500 katonát küldött a Száhel-övezet öt országába - Maliba, Csádba, Burkina Fasóba, Nigerbe és Mauritániába - az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsák a térséget az itt tevékenykedő dzsihadistáktól.

Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.