Ruhaszárítóba téve ölt meg egy vemhes macskát, ezért 34 hónap börtönbüntetésre ítéltek egy malajziai férfit, emellett 2,9 millió forintnak megfelelő összegű pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

A Bernama állami hírügynökség jelentése szerint ez az első állatkínzási ügy, amelyben a délkelet-ázsiai ország új állatvédelmi törvénye alapján hoztak ítéletet. Ugyanezen ügyben ugyanakkor már januárban két év szabadságvesztésre ítélték a férfi tettestársát, egy taxisofőrt.

Az ítélet az első számú vádlott, K. Ganesh és a nyilvánosság számára is

lecke arról, hogy nem lehet kegyetlenül bánni az állatokkal - mondta Rasyihah Ghazali bírónő.

A macskával való bánásmód 2018-ban váltott ki hatalmas felháborodást az állatvédők között. Egy megfigyelőkamera által készített videófelvételen látható, amint egy macskát egy Kuala Lumpur-i mosodában éjszaka betesznek egy szárítógépbe. Az egyik férfi - a már korábban elítélt taxisofőr - tartja az ajtót, míg a másik, a most elítélt Ganesh, begyömöszöli az állatot. Ezután zsetonokat tettek a gépbe, bekapcsolták, majd elrohantak.

Később a mosoda egyik vendége találta meg a macska tetemét.

A 42 éves Ganesh börtönbüntetését egyelőre felfüggesztették, mivel fellebbezett az ítélet ellen, amelyet már másodfokon hozott meg a bíróság.