Soha nem voltak olyan jók a magyar-japán kapcsolatok, mint most

Vágólapra másolva!
A Magyarország és Japán közötti, 150 éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolatok soha nem voltak olyan jók, mint most - nyilatkozta az MTI-nek telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tokióból.
Vágólapra másolva!

Magyarország a gazdaság és kereskedelem, a politika és a kultúra, valamint az oktatás területein is minden idők legjobb kapcsolatát ápolja a világ harmadik legnagyobb gazdaságával - fogalmazott a magyar külügyi tárca vezetője azt követően, hogy találkozott Tosimicu Motegi japán külügyminiszterrel.

Hozzájárultak a növekedéshez

Szijjártó Péter elmondta: a japán vállalatok a legmodernebb technológiát hozzák Magyarországra, ezzel segítve a magyar gazdaság további növekedését és új dimenzióba lépését.

Emlékeztetett:

ma Magyarországon 170 japán vállalat működik,

amelyek 33 ezer embert foglalkoztatnak. Különösen az autóipar területén töltenek be fontos szerepet - tette hozzá, kiemelve a Suzuki, a világ harmadik legnagyobb autóipari vállalatának számító Denso, illetve a világ egyik legnagyobb gumiabroncs vállalataként ismert Bridgestone magyarországi leányvállalatait.

A magyar külügyminiszter aláhúzta: a Magyarországon működő japán vállalatok folyamatos fejlesztéseikkel és beruházásaikkal mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedése hosszú távon is legalább 2 százalékkal meghaladja az Európai Unió átlagos növekedését.

Orbán december elején látogat Tokióba

A két ország közötti oktatási együttműködés sikerét bizonyítja, hogy ma több mint 600 japán fiatal tanul magyar egyetemeken, közülük mintegy négyszázan orvostudományi képzésben vesznek részt - mutatott rá.

A miniszter a kulturális együttműködésről szólva említést tett arról, hogy

az év végén magyar kulturális intézet nyílik Tokióban,

amely lehetőséget biztosít majd a magyar kultúrában rejlő erőforrások további kiaknázására a két ország kapcsolatainak fejlesztése érdekében.

A külügyminiszter bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnök december 5-én és 6-án Tokióba látogat, ahol a politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködés további fejlesztéséről tárgyal majd.