Legalább 48 ember halálát okozták az elmúlt hetek súlyos áradásai Kenya északi részén, a heves esőzések összesen csaknem 144 ezer embert érintettek - közölte szerdán az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Az áradások és a földcsuszamlások az ország 25 megyéjében okoztak súlyos károkat. A kenyai katasztrófavédelem azt közölte, hogy csaknem 17 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Az áradások elérték a Szomáliával határos Dabaab menekülttábort is, a világ legnagyobb menekültközpontját, ahol jelenleg csaknem 200 ezer ember él.

Több szélsőséges jelenség lehet a jövőben

Az OCHA szerint az idei esős évszak összesen 2 és fél millió embert érint Afrika keleti részén. A szomszédos Szomáliában október elejétől 17-en haltak meg, és körülbelül 370 ezren váltak földönfutóvá az áradások miatt.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás egyre több hasonló, szélsőséges meteorológiai jelenséget okozhat, egyúttal hozzátették, hogy az éghajlatváltozásban leginkább érintett tíz ország közül hét - Sierra Leone, Dél-Szudán, Nigéria, Csád, Etiópia, a Közép-afrikai Köztársaság és Eritrea - Afrikában található.