Az olasz jobboldali pártok elítélték a holokauszt-túlélő elleni támadásokat

Liliana Segre
Liliana Segre attends ceremony of conferred honorary citizenship of Palermo at the Palazzo delle Aquile in Palermo, Italy, on 15 June 2019. Survivor of the Holocaust and active witness of the Italian Shoah, Liliana Segre, on 19 January 2018, was appointed senator for life by the President of the Republic Sergio Mattarella. (Photo by Francesco Militello Mirto/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Szolidaritását fejezte ki az antiszemita támadások célpontjává vált Liliana Segre holokauszt-túlélőnek, örökös szenátornak Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke szombaton.
Vágólapra másolva!

Giorgia Meloni közölte, hogy telefonon beszélt Liliana Segrével. Hangsúlyozta, hogy az FdI kiáll a szenátor mellett. A jobboldali párt elnöke megjegyezte, hogy

a FdI éppúgy küzd az antiszemitizmus, mint az iszlám fundamentalizmus ellen.

Matteo Salvini a Liga, valamint az olasz ellenzéki jobbközép koalíció vezetője úgy nyilatkozott, hogy minden erőszakot elítél, "akár fekete, akár vörös" legyen. Kijelentette, hogy a berlini fal lebontásának évfordulóján "nosztalgiázásnak" számít fasizmusról és kommunizmusról beszélni. Hozzátette, hogy az olaszországi szélsőjobboldali politikai erők - köztük az Új Erő (FN) és a Casapound - nem számítanak törvénytelennek, mivel a választásokon is szabadon indulnak. Hangsúlyozta, hogy őt is számos halálos fenyegetés éri. Matteo Salvini tagadta azt a korábbi sajtóértesülést, miszerint személyesen találkozott Liliana Segrével.

Liliana Segre Forrás: AFP/NurPhoto/Francesco Militello Mirto

A 89 éves Liliana Segre csütörtök óta állandő rendőri védelemben részesül, miután magánszemélyek és ismert újfasiszta csoportok részéről fenyegetés érte.

Az 1930-ban született Liliana Segrét 1944-ben deportálták Auschwitzba családjával együtt. Az oda került 776, tizennégy évnél fiatalabb olasz zsidó gyerekből huszonöten maradtak életben, egyikük Liliana Segre volt.

A 2018-ban örökös szenátornak kinevezett Segre októberben hozta nyilvánosságra, hogy

naponta több száz antiszemita üzenetet kap interneten keresztül.

Ezt követően az olasz parlament külön bizottságot állított fel Liliana Segre vezetésével a gyűlöletbeszéd jelenségének megfékezésére, az antiszemitizmus és rasszizmussal szemben. A bizottság felállítására a jobbközép és jobboldali pártok nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak.

Ezzel egy időben ismeretlen tettesek szombatra virradóra festékkel összefirkálták az Igazak Kertje nevű milánói közpark bejáratát. A kertet Liliana Segre egy hónappal ezelőtt avatta fel.