Egy rab szerint letöltötte az életfogytiglanját azzal, hogy meghalt, de újraélesztették

Vágólapra másolva!
Iowában egy gyilkos azt állította, hogy letöltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését, mert egyszer leállt a szíve, így most szabadlábra kell helyezni őt. A bíróság elutasította a beadványt - jelentette pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR) a Des Moines Register című helyi lap nyomán.
Vágólapra másolva!

A tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt, ma 66 éves Benjamin Schreibert egy 1996-ban elkövetett halálos késelésért ítélték el.

Négy évvel ezelőtt azonban a férfi egy vesekő miatt szepszist kapott és leállt a szíve. De mivel azonnal kórházba szállították, sikerült az újraélesztése.

Az orvosok egyébként annak ellenére mentették meg az életét, hogy Schreiber korábban aláírt egy úgynevezett do not resuscitate ordert, ami azt jelenti, hogy ilyen esetben nem kéri az újraélesztését. Valójában ez volt az, ami az egész eljárást elindította, ugyanis ő saját elhatározásból nem kívánt volna életben maradni.

A bírósági dokumentumokból az is kiderült, hogy a kórház értesítette a hozzátartozókat, akik annyit válaszoltak, hogy

Röviden tehát ott tartunk, hogy

a gyilkos akarata ellenére van még életben.

Ügyvédje bírósághoz fordult, s azzal érvelt védence szabadon bocsátása mellett, hogy mivel Schreiber a klinikai halál állapotában volt, meghalt, következésképpen le is töltötte az életfogytig tartó börtönbüntetését.

- fogalmazott beadványában az ügyvéd.

Benjamin Schreiber Forrás: Iowai Büntetés-végrehajtási Hivatal

Egy alsóbb fokú bíróság már elutasította a kérvényt. Az iowai fellebbviteli bíróság ezt a döntést hagyta helyben pénteken.

A háromtagú bíróság "eredetinek" tartotta az elítélt és ügyvédje beadványát, de - mint a végzés fogalmazott - "nem bizonyult meggyőzőnek". Amanda Potterfield bírónő azzal érvelt: Schreiber "vagy életben van, és akkor börtönben kell maradnia, vagy halott, de akkor a beadvány nem valódi". Hiszen

Benjamin Schreiber nem lehet halott, ha képes volt aláírni a beadvány jogi dokumentumait

- magyarázta a bírónő.

Schreiber esete különös, de nem egyedi. A két New York-i rendőr meggyilkolásáért életfogytiglanra ítélt Jerry Rosenberg 1988-ban szintén azzal az érveléssel próbált szabadulni az életfogytig tartó börtönbüntetésből, hogy beteg volt, és egyszer leállt a szíve. A bíróság akkor is elutasító döntést hozott, mondván: Rosenberg "jogilag nem halt meg, erről tanúskodik jelenléte a tárgyalóteremben".