Harminc éve dőlt le a berlini fal, Áder János is részt vett a megemlékezésen

2019.11.09. 13:08

Köszönetet mondott Frank-Walter Steinmeier német államfő a közép-európai népeknek a hazája újraegyesítéséhez nyújtott segítségért szombaton Berlinben a német fővárost kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A lengyelek, a magyarok, a csehek és a szlovákok bátorsága és szabadságszeretete nélkül nem valósulhatott volna meg a német egység és nem történhettek volna meg a térségbeli békés forradalmak - hangsúlyozta a szövetségi elnök a visegrádi négyek országcsoport tiszteletére emelt szobornál, amelynél Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Zuzana Caputová szlovák államfővel együtt virágokat helyezett el.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ünnepségsorozat következő rendezvényén,a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelynél felállított szobortól alig száz méterre álló Megbékélés kápolnájában Angela Merkel kancellár mondott köszöntőt.

Frank-Walter Steinmeier német, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh és Zuzana Caputova szlovák (j-b) államfő berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2019. november 9-én.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A politikusok mellett a résztvevők közül is sokan virágokat helyeztek el a fal maradványaiba.

Résztvevők virágokat helyeznek el a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A berlini fal egy Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt az NDK-n belül, egészen 1961-től 1989-ig létezett. Kezdetben csak szögesdrótot húztak fel a két Berlin közé, majd később jött a betonfal és a biztonsági zónák. Elsődleges célja természetesen az volt, hogy megakadályozza a kelet-német állampolgárokat a nyugatra szökésben. A falnak ma már csak kisebb szakaszai láthatóak, ugyanis annak jelentős részét a szocialista-kommunista népköztársaság bukása után elbontották.