Elkezdődött a spanyol parlamenti választás

election parties politics vote Horizontal
Spanish far-right Vox party president, Santiago Abascal, delivers a speech during a campaign rally in Santander, on November 1, 2019, ahead of the November 10 general elections. - Polls suggest the Socialists are on track to win roughly the same number of seats as in the last election in April when they came out on top but fell far short of an absolute majority in parliament, while the conservative Popular Party (PP) and far-right party Vox could make significant gains. (Photo by ANDER GILLENEA / AFP)
Vágólapra másolva!
Megnyíltak a szavazóhelyiségek reggel 9 órakor és megkezdődött a voksolás a parlamenti választáson vasárnap Spanyolországban. A választók 22 800 helyszínen adhatják le szavazatukat az ország 8131 településén este 8 óráig.
Vágólapra másolva!

Az előzetes eredmények ismertetését este fél tizenegy utánra jelezte a választás lebonyolításáért felelős belügyminisztérium, amely a nap folyamán kétszer tesz közzé részvételi adatokat.

A szavazás zavartalanságáért országosan több mint 92 ezer rendfenntartó felel ezen a napon.

Katalóniában fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el. A hatóságok tartanak az esetleges rendbontásoktól,

mert az autonóm közösségben folyamatosak a tüntetések azóta, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság október 14-én kilenc katalán függetlenségi politikust ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés miatt.

Santiago Abascal, a bevándorlásellenes VOX elnöke Forrás: AFP/Ander Gillenea

A közvélemény-kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a szavazás után nem lesz könnyű a kormányalakítás, mert várhatóan egy párt sem szerzi meg az önálló kormányzáshoz szükséges abszolút többséget a parlamentben, és erre nem számíthatnak sem a csak baloldali, sem a jobboldali pártok alkotta politikai oldalak sem.

A felmérések többsége azt mutatta, hogy miként a legutóbbi, áprilisi választáson, most is a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerhet, de tavasszal szerzett 123 mandátumához képest gyengébb vagy legfeljebb azonos eredménnyel. Második helyen végezhet a konzervatív Néppárt (PP), amely harmincnál is több képviselővel növelheti frakcióját az eddigi 67-hez képest.

Akár meg is duplázhatja viszont mandátumainak számát a VOX nevű bevándorlásellenes párt,

amely tavasszal jutott be először a parlamentbe, akkor 24 képviselővel.

A nagy vesztes az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt lehet, eddigi 57 mandátuma húsz alá csökkenhet.

Az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés parlamenti képviselete öt-tíz képviselőivel lehet kevesebb az eddigi 42 mandátumához képest.

Spanyol politikai elemzők szerint ha a választás a felméréseknek megfelelően alakul, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával, amit eddig elutasítottak.