19 millió választópolgár dönthet az új román elnök személyéről

Az RMDSZ jelöltje a pártelnök Kelemen Hunor
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint vasárnap reggel hét órakor - magyar idő szerint 6-kor - kinyitottak a belföldi szavazóhelyiségek Romániában, ahol az ország csaknem 19 millió szavazópolgára államfőt választ a következő ötéves időszakra. A részvétel számok nagy valószínűség szerint a négy évvel ezelőtti elnökválasztáshoz hasonlóan alakulnak majd a végén, a magyarlakta területeken továbbra is kevesen szavaznak.
Vágólapra másolva!

16 óráig a hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 33,37 százaléka adta le voksát. A legutóbbi elnökválasztás első fordulójában - amely 50 százalékot valamelyest meghaladó részvétellel zárult - 16 óráig a jogosultak 35,1 százaléka szavazott.

A magyar többségű megyék továbbra is a sereghajtók között vannak: Kovászna megyében a legalacsonyabb, 25,2 százalékos a részvétel, Hargita megye hátulról az ötödik, 28,6 százalékkal. A legmagasabb, 41,6 százalékos részvétel a fővárost körülvevő Ilfov megyében regisztrálták, de a legnagyobb erdélyi városokat befogadó Kolozs, Brassó és Szeben megye is felzárkózott az élbolyba.

Az RMDSZ jelöltje a pártelnök Kelemen Hunor Forrás: Kelemen Hunor Fb-oldala/Gönczy Tamás

Az első nyilatkozatok

Az elnöki tisztségre pályázó 14 jelölt többsége már reggel leadta szavazatát, ezzel is arra figyelmeztetve polgártársait, hogy éljenek választójogukkal, mert most van alkalmuk beleszólni az ország jövőjébe.

Az újabb mandátumra pályázó Klaus Iohannis államfő azt mondta, egy normális Romániára szavazott, és úgy vélekedett: a szavazás napja a legfontosabb nap a demokrácia hívei számára.

Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő elmondása szerint a biztonságos és méltóságteljes Romániára szavazott, a "nyugdíj- és fizetéscsökkentések, megszorítások ellen" voksolt.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje azt mondta: arra szavazott, hogy a következő évtizedekben legyen nagyobb tisztelet az állam részéről a polgár iránt, legyen nagyobb tisztelet a magyarok és a románok között. "Azért szavaztam ma, hogy egy erős közösségnek az erejét felmutassuk. A mai választás nemcsak a jelöltekről szól, hanem a közösségről is. Magas lesz a részvétel. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy ne üljön otthon, és menjen szavazni. Minden egyes szavazat számít ahhoz, hogy a következő években is az érdekeinket tudjuk képviselni" - figyelmeztetett az RMDSZ elnöke.

Rengeteg voks érkezett külföldről

Az MTI tudósításában arról ír, hogy minden korábbinál többen szavaztak külföldön: a külföldi választókörökben és levélben leadott voksok száma bukaresti idő szerint vasárnap 15 óra 40 perckor meghaladta a félmilliót.

A legutóbbi, 2014-es elnökválasztás második fordulójában csaknem 380 ezren, a májusi európai parlamenti választáson és korrupcióellenes népszavazáson 375 ezer román állampolgár szavazott külföldön. Mindkét esetben hatalmas torlódás alakult ki több nyugat-európai külképviseletnél, ahol órákig álltak sorban a külföldön dolgozó román vendégmunkások, és sokan így sem élhettek urnazárásig választójogukkal.

A mostani rekord magas külföldi részvétel részint annak tudható be, hogy a román parlament külön törvényben könnyítette meg a szavazást a csaknem négymilliós román diaszpóra számára. A levélvoksolást kiterjesztették az elnökválasztásra is, a külföldi választókörök számát megduplázták, nyitvatartásukat az egész hétvégére kiterjesztették, így a külföldön tartózkodó román állampolgároknak három nap állt rendelkezésükre - péntek déltől vasárnap estig -, hogy éljenek választójogukkal.

Közvélemény-kutatások

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek - a kormány éléről nemrég leváltott Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek - van jó esélye arra, hogy a voksok több mint 40 százalékára számító, újrázni készül Klaus Iohannis jelenlegi államfő ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában.
A romániai összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

A romániai elnökválasztáson három közvélemény-kutató cég készít országos exit pollt. A választóhelyiségekből távozók nyilatkozatai alapján készülő becsléseket a vasárnap esti romániai urnazáráskor, helyi idő szerint 21 órakor (magyar idő szerint 20 órakor) ismertetik a hírtelevíziók.

Egyéb tudnivalók a választásról

Amennyiben a 14 államfőjelölt egyike sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének - csaknem 9,5 millió szavazónak a - támogatását, akkor november 24-én második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerző jelölt részvételével.

Belföldön 18 748 szavazókörbe várják a választókat. Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. Aki azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, annak abban a szavazókörben kell jelentkeznie, amelyhez lakcíme alapján tartozik. Aki más településen tartózkodik, az bármelyik szavazókörben leadhatja voksát, miután ellenőrzik, hogy korábban nem szavazott, és adatait felírják a pótlistára.

Az elnökválasztáson a román állampolgárok nemcsak a lakcímük szerinti választókörben, hanem az ország bármelyik településén leadhatják voksukat. A szavazás helyi idő szerint 21 (magyar idő szerint 20) órakor ér véget.