Bevándorlásellenes párt talált utat a spanyol szavazókhoz

2019.11.11. 10:57

A harmadik legnagyobb párttá erősödött a bevándorlásellenes VOX a múlt vasárnapi parlamenti választásokon. A párt a biztonság üzenetével kampányolt, ezzel sikerült megszólítania a spanyol szavazókat - mondta Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója hétfőn az M1-nek adott interjújában.

Vargha Márk kifejtette, a párt tavaly decemberben robbant be az andalúz regionális választásokon. A párt szerint - az emberek mindennapi biztonsága érdekében - az illegális bevándorlást teljesen meg kellene állítani, illetve a szexuális erőszaktevőket életfogytiglanira kellene ítélni.

A VOX áprilisban még az ötödik legismertebb párt volt, de jelenlegi stabil 15 százalékos támogatottságával a nagy, vezető spanyol pártok ligájában játszik már - fogalmazott.

Santiago Abascal, a VOX spanyol radikális jobboldali párt vezetője és kormányfőjelöltjeForrás: MTI/EPA/EFE/Javier Lizon

A szakértő szerint az elmúlt évek spanyol migrációs politikájában kétarcúság látszik: míg korábban megtiltották az NGO-hajók kikötését a spanyol partoknál, a mostani választásokat kiírató Pedro Sánchez ügyvezető szocialista kormányfő a humanitásra helyezi a hangsúlyt. Mindeközben Spanyolország rengeteg pénzt és eszközt ad Marokkónak a migráció megfékezésére, továbbá a két ország közösen járőrözik az Atlanti-óceánon és a Földközi-tengeren is - emlékeztetett.

A spanyol kormány 2018 decembere óta nem közli az országba érkező migránsok pontos számát, mivel az emberek komolyan megijedtek a tavalyi statisztikáktól - fűzte hozzá Vargha Márk, megjegyezve, hogy ez állhat a VOX felfutása mögött is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK