Edmund Stoiber volt bajor tartományi kormányfő azt mondta, Magyarország helye az újraegyesített Európa közepén van. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnöke ezt a Die Weltnek mondta egy interjúban, amely hétfőn jelent meg a német konzervatív lap hírportálján.

A politikus abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át BudapestenÁder János köztársasági elnöktől. Elmondta, hogy a jelenlegi bajor kormányfő, Markus Söder és a szintén CSU-s Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője is örül a kitüntetésnek.

Azt mondta, Bajorországot és Magyarországot szoros kapcsolatok hosszú története fűzi össze,

nemcsak a gazdaságban, hanem a kultúrában, és mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy Magyarország ősi hellyel rendelkezik egy újraegyesített Európa közepén.

A Fidesz és az EPP viszonyával, illetve Manfred Webernek a Fidesz által nem támogatott EPP-s EP-választási csúcsjelöltségével kapcsolatban elmondta, hogy természetesen keletkeztek feszültségek és sérülések, de nem szabad ezeknél leragadni, az élet megy tovább.

Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnöke 2019. november 8-án a Sándor-palotában, ahol átvette a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést Áder János köztársasági elnöktőlForrás: MTI/Illyés Tibor

Arra a kérdésre, hogy egy új kezdet jele lehet-e az, hogy budapesti látogatásán átadta Orbán Viktor kormányfőnek Markus Söder szívélyes üdvözletét, elmondta, hogy szerinte ezt az üdvözletet a bajor és a magyar miniszterelnök újabb megbeszélései követik majd.

Mint mondta, Markus Söder fontos értékként tartja számon a történelmileg szoros bajor-magyar kapcsolatot.

Ami történt, megtörtént, de nem akadályoz meg bennünket abban, hogy előre tekintsünk

- mondta Edmund Stoiber. Szerinte Manfred Weber is készen áll az együttműködésre mindenkivel, így Orbán Viktorral is.

Beszélt arról is, hogy abszolút szükségesnek tartja Németország és a visegrádi négyek országcsoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) közötti együttműködés további elmélyítését, annál is inkább, hogy az európai uniós tagsághoz vezető úton.

Németország volt ezeknek az országoknak a legfontosabb támogatója.

Azt is mondta, a visegrádi országok történelmileg kiformálódott önálló identitással rendelkeznek

Gazdasági partnerként még Franciaországnál, az Egyesült Államoknál vagy Kínánál is sokkal fontosabbak számunkra

– mondta.

Edmund Stoiber egy sor német belpolitikai kérdésről is kifejtette véleményét, így a CDU/CSU pártszövetség és az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki párt viszonyáról is. Azt mondta, hogy a CDU/CSU semmilyen körülmények között nem folytathat együttműködést az AfD-vel, amelyben „színtisztán neonáci nézetek" is megmutatkoznak, és amely „nem polgári párt".

Elmondta, hogy az emberek két identitással rendelkeznek, egy nemzeti és egy európai identitással, amelyek kiegészítik egymást, és vannak, akik úgy érzik, hogy a nemzeti identitás veszélybe került.

Szerinte a CDU/CSU-nak "politikai hazát" kell kínálnia azon választóknak is, akik pozitívan viszonyulnak a nemzethez, Európával pedig "nem tudnak túl sokat kezdeni érzelmileg".

„Nem mondhatunk le ezekről a választókról, különben az AfD karjai közé lökjük őket" - mondta Edmund Stoiber.