Elárasztották Ciprust a migránsok

Ciprus, migráns, menekült
Syrian refugees arrive at the Kokkinotrimithia refugee camp, some 20 kilometres outside the Cypriot capital Nicosia, on September 10, 2017, after they were rescued off the northwestern coast of the island. - Cypriot authorities brought ashore more than 300 Syrian refugees after spotting two boats in open water off the northwest coast of the Mediterranean island, police said. (Photo by Iakovos Hatzistavrou / AFP)
Vágólapra másolva!
Népességéhez mérten Ciprusra érkezik a legtöbb migráns az uniós tagállamok közül. Két és fél év alatt közel ötszörösére nőtt az új menedékkérők száma a kis földközi-tengeri szigeten - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A Cyprus Mail angol nyelvű napilap korábban arról írt, hogy ha a migráció a jelenlegi ütemben folytatódik,

öt év alatt akár 100 ezerre nőhet a migránsok száma Cipruson.

Migránsok Ciprus szigetén Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Ez a teljes lakosság 3,5 százalékát tenné ki, ami a legmagasabb arány az uniós tagállamokban. Cipruson az új menedékkérelmek száma

két év alatt több mint a négyszeresére nőtt, a 2017 eleji 730-ról több mint 3500-ra 2019 közepéig.

A svéd SVT közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a szárazföldön feltartóztatott migránsok belföldi repülőjárattal könnyen eljuthatnak a Törökország által ellenőrzött Észak-Ciprusi Török Köztársaságba, majd onnan tengeri vagy légi úton mehetnek tovább a sziget görögök lakta részére. Az SVT szerint a migránsok jelenleg Cipruson át juthatnak be a legkönnyebben az Európai Unió területére.

- jelentette ki Constantinos Petrides belügyminiszter. „Nem sok közöttük a valódi menekült. Olyan gazdasági migránsok ők, akik kihasználják ezt a lehetőséget, vagy visszaélnek vele" – tette hozzá.

A belügyminiszter az észak-ciprusi hatóságokat nyáron azzal vádolta, hogy segítik a déli részre irányuló emberkereskedelmet, ami bűncselekmény, és az ilyen viselkedés „európai szinten nem tolerálható". Petrides sürgette az EU tagállamait, hogy segítsék Ciprust a migránsok átvételével.