Népességéhez mérten Ciprusra érkezik a legtöbb migráns az uniós tagállamok közül. Két és fél év alatt közel ötszörösére nőtt az új menedékkérők száma a kis földközi-tengeri szigeten - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Cyprus Mail angol nyelvű napilap korábban arról írt, hogy ha a migráció a jelenlegi ütemben folytatódik, öt év alatt akár 100 ezerre nőhet a migránsok száma Cipruson.

Migránsok Ciprus szigeténForrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Ez a teljes lakosság 3,5 százalékát tenné ki, ami a legmagasabb arány az uniós tagállamokban. Cipruson az új menedékkérelmek száma két év alatt több mint a négyszeresére nőtt, a 2017 eleji 730-ról több mint 3500-ra 2019 közepéig.

A svéd SVT közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a szárazföldön feltartóztatott migránsok belföldi repülőjárattal könnyen eljuthatnak a Törökország által ellenőrzött Észak-Ciprusi Török Köztársaságba, majd onnan tengeri vagy légi úton mehetnek tovább a sziget görögök lakta részére. Az SVT szerint a migránsok jelenleg Cipruson át juthatnak be a legkönnyebben az Európai Unió területére.

A valaha látott legnagyobb népvándorlást tapasztaljuk jelenleg, az ENSZ szerint évente 250-300 millió ember vándorol 

- jelentette ki Constantinos Petrides belügyminiszter. „Nem sok közöttük a valódi menekült. Olyan gazdasági migránsok ők, akik kihasználják ezt a lehetőséget, vagy visszaélnek vele" – tette hozzá.

A belügyminiszter az észak-ciprusi hatóságokat nyáron azzal vádolta, hogy segítik a déli részre irányuló emberkereskedelmet, ami bűncselekmény, és az ilyen viselkedés „európai szinten nem tolerálható". Petrides sürgette az EU tagállamait, hogy segítsék Ciprust a migránsok átvételével.