Disznók vére miatt vált vörössé egy dél-koreai folyó

Dél-Korea, folyó, disznó
Vágólapra másolva!
A két Korea határának közelében disznótetemek vérével szennyeződött meg egy folyó, amelytől teljesen vörös lett a színe. A dél-koreai hatóságok negyvenhétezer sertést semmisítettek meg, hogy megpróbálják megállítani az afrikai sertéspestis terjedését.
Vágólapra másolva!

A heves esőzések miatt a vér egy határmenti temetkezési helyről az Imjin folyó mellékfolyójába áramlott.

Az afrikai sertéspestis rendkívül fertőző és gyógyíthatatlan, a fertőzött sertések túlélési aránya közelít a nullához, de az emberekre nem veszélyes.

A hatóságok szerint nem kell attól tartani, hogy a véren keresztül esetleg más állatokra is átterjed a betegség, mert fertőtlenítették a disznókat, mielőtt levágták őket, hozzátéve, hogy további lépéseket tettek a fertőzés továbbterjedése ellen - olvasható a BBC oldalán.

Forrás: AFP/Yelim Lee

A sertések leölését hétvégén hajtották végre, a tetemeket állítólag több teherautóban hagyták egy temetkezési helyen a két Korea közötti határ környékén. Az elföldelést azért nem tudták azonnal végrehajtani, mert késett a temetéshez használt műanyag konténerek előállítása.

Az afrikai sertéspestist a közelmúltban fedezték fel Dél-Koreában, azt viszont nem tudják biztosan, hogy a szigorúan őrzött, két Koreát elválasztó demilitarizált övezeten keresztül érkeztek-e az állatok.

Az első fertőzött esetet májusban fedezték fel Észak-Koreában, ezért a déliek komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy távolt tartsák a fertőzött állatokat, beleértve határkerítés építését is.

A dél-koreai hadsereg arra is felhatalmazást kapott, hogy

a demilitarizált övezeten átjövő vaddisznókat öljék meg.

Az óvintézkedések ellenére Dél-Koreában szeptember 17-én jelentették az első fertőzést, mostanra már tizenhárom esetről tudnak. Az országban körülbelül hatezer-hétszáz sertéstenyésztő üzem van.

A fertőzés Ázsia nagy részét érinti, beleértve Kínát, Vietnámot és a Fülöp-szigeteket is. Csak Kínában 1,2 millió sertést öltek már le.