Betörtek tüntető egyetemisták a párizsi oktatási minisztériumba - video

Horizontal, Lyon, Párizs, tüntetés, Macron, Hollande
A hallgatók összegyűlnek Lyonban CROUS egyetemi adminisztratív épület előtt 2019. november 12-én. A demonstrációt a Solidaires francia hallgatói szövetség hirdette meg, miután egy 22 éves hallgató felgyújtotta magát pénzügyi problémái miatt.
Vágólapra másolva!
Tüntetők törtek be a francia felsőoktatási és kutatási minisztérium épületébe és a felsőoktatási miniszter lemondását követelték, erről írt a Le Figaro. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint többen össze akarták verni a miniszternőt, de nem jutottak el a szobájáig. 
Vágólapra másolva!

A közösségi hálókon közzétett videókon jól látható, ahogy az egyetemisták a minisztérium kerítését kitörve berontanak a minisztérium udvarára. A minisztérium épületét egy vasbetontorlasszal zárták le, a falakra a diákok „A létbizonytalanság megöl" és a „Vidal, gyilkos" feliratot írták. Utóbbival a jelenlegi francia felsőoktatási miniszterre, Frédérique Vidalra utaltak. A miniszter asszony Macron kormányának egyik legvitathatóbb tagja. 2018-ban a L'Express hetilap kiderítette, hogy Vidal idején - amikor még a nizzai egyetem vezetője volt - súlyos anyagi visszaélések voltak az egyetemen, ha durván fogalmazunk, rengeteg pénz eltűnt. Vidal azt mondta, hogy semmiről sem tudott és semmiről sem tehet.

A mostani tüntetésre és a minisztérium megrohamozására egy néhány nappal ezelőtti tragédia miatt került sor. Egy lyoni egyetemista súlyos anyagi helyzete miatti elkeseredésében felgyújtotta magát, és jelenleg is élet és halál között van. A fiú megbukott, így elvesztette az ösztöndíját. Ennek hatására Franciaország-szerte óriási tüntetések kezdődtek, hogy felhívják a figyelmet az egyetemisták létbizonytalanságára.

A lille-i egyetem jogi karán a diákok tüntetése miatt kellett elhalasztani a bukott szocialista köztársasági elnök, François Hollande előadását. Magyarul: nem engedték megtartani Hollande értekezését.

A V4NA információi szerint eredetileg pár száz fős tüntetésnek indult a tiltakozás. Mindez az Egyetemi Hivatal előtt kezdődött, később hatalmas rombolássá csapott át a híres párizsi diáknegyedben, a „Quartier latin"-ben. Itt támadták meg a felsőoktatási minisztériumot is, miután betörték a kerítést.

A hallgatók összegyűlnek Lyonban a CROUS egyetemi adminisztratív épület előtt 2019. november 12-én. A demonstrációt a Solidaires francia hallgatói szövetség hirdette meg, miután egy 22 éves hallgató felgyújtotta magát pénzügyi problémái miatt. Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A felsőoktatási miniszter, Frédérique Vidal megerősítette a támadás tényét, egyben elítélte az erőszakot és az egyetemisták által okozott károkat. Elítélte azt is, hogy a volt köztársasági elnöknek, François Hollande-nak el kellett halasztania az előadását. Laurent Nuñez belügyi államtitkár ugyancsak elítélte a pusztítást. Azt mondta: „érthető és legitim, amit a diákok éreznek, az is érthető, hogy tüntetnek, de az nem, hogy az Egyetemi Hivatal munkatársai halálos fenyegetéseket kapjanak, károkat okozzanak, de az sem engedhető meg, hogy egy volt köztársasági elnöknek el kelljen halasztani az előadását emiatt".

A fiú, aki felgyújtotta magát, egész Franciaországot megrázó búcsúüzenetet hagyott maga után.

Többek között azt írta, hogy „ma egy visszafordíthatatlan dolgot fogok elkövetni, és ha (tettemmel) az Egyetemi Hivatalt célzom meg, nem véletlenül teszem, egy politikai intézményről van szó".

A levélben megírja azt is, hogy elvesztette jogosultságát az ösztöndíjra, de ez a 450 euró havonta eddig sem volt elegendő semmire. A kilátástalannak tűnő jövőért Macront, az előző elnököket és Marine Le Pent okolta (ahogy fogalmaz, „ők ölték meg"). A 22 éves egyetemista barátnője azt mondta az RMC-csatornának, hogy barátja

pénzügyi segítséget kért az Egyetemi Hivataltól, mert nem tudta sem a tandíjat befizetni, sem a könyveit megvásárolni, de enni és lakhatásra sem maradt neki. Kérését a hivatal elutasította.

Az RMC kamerája előtt megszólalt az egyetemista egy barátja is, aki tudott társa nehéz anyagi helyzetéről, de soha sem tudta volna elképzelni, hogy sor kerülhet erre a tragikus cselekedetre.

A tüntetés egyébként egyszerre szólt Macron példátlanul népszerűtlen miniszternője és általában a francia politikusok ellen, az akció agresszivitása kétségtelenül emlékeztetett a feketeruhás, szélsőbaloldali anarchisták párizsi tombolásaira is.