Élen jár az illegális MDMA- és amfetamin-előállításban Hollandia és Belgium, újabb és újabb droglaborokat számolnak fel a hatóságok. Az európai szintetikus kábítószer-előállítás nagy része e két országban történik. De nem csak a gyártásban emelkedik ki Hollandia és Belgium. A szomszédos Franciaországgal együtt mindhárom állam a különböző helyekről érkező drogok tranzitországaivá is vált - írja elemzésében a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Hollandia szerepe meghatározó az európai drogpiacon. Bár legálisak a könnyű drogok, a marihuána és a hasis, a kemény drogokat tiltják és az országból tilos kábítószert kivinni, keményen büntetik.

Azonban Hollandia és Belgium fontos szerepet tölt be az európai kábítószer-előállításban is, ugyanis az amfetamin gyártása Lengyelországon kívül nagyrészt e két országban zajlik, és az MDMA előállítása is Hollandiában és Belgiumban összpontosul. Az Európai Unióban 2017-ben összesen 21 aktív MDMA laboratórium felszámolását jelentették (mindegyiket Hollandiában), ami a 2016-os adatnak csaknem a duplája. Az országban minden évben felfedeznek néhány illegális metamfetamin-gyártó laboratóriumot.

Forrás: V4NA

Azon kívül, hogy Hollandiának jelentős szerepe van a kannabisz és az amfetamin-származékok előállításában, a kokain és a heroin tranzitországa is, derül ki az EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának elemzéséből.

2017-ben a nyugat-európai országok közül Hollandiában foglalták le a legtöbb heroint, 1110 kg-ot.

Kokainból több mint 14 tonnát (!) foglaltak le, de még ezzel a hatalmas mennyiséggel is csak a negyedik helyen áll Hollandia Európában. A heroin nagy része Afganisztánból származik és a Balkánon keresztül jut be az országba. Az elmúlt néhány évben azonban heroingyártó laborokat is felfedeztek az országban a hatóságok. A kokain főleg Dél- és Közép- Amerikából közvetlenül érkezik a holland kikötőkbe.

A holland lakosság körében a fiatalok, vagyis

a 15 és 34 év közöttiek a legnagyobb drogfogyasztók.

Ennek a korosztálynak 17,5 százaléka füvezik, de a többi drog is népszerű, az MDMA (más néven Ecstasy) áll a második helyen 7,1 százalékkal. Utána jön a kokain, 4,5 százalék fogyasztja, végül következik az amfetamin 3,9 százalékkal.

Csakúgy, mint Hollandiában, Belgiumban is a fiatalok, vagyis a 15 és 34 év közöttiek a legnagyobb drogfogyasztók. Ennek a korosztálynak 10,1 százaléka füvezik, a többi drog fogyasztása azonban nem ilyen jelentős: a kokain áll a második helyen 0,9 százalékkal, majd az Ecstasy 0,8 százalékkal, végül következik az amfetamin 0,5 százalékkal.

Kábítószer-előállításban a hollandok mellett élen járnak a belgák is, és az illegális kereskedelem is igen nagy az országban. 2017-ben Belgiumban foglalták le a legtöbb kokaint Európában, 44 tonnát, ami hatalmas mennyiség. Ezen kívül 53 kilónyi heroint, 947 kilogramm hasist és csak egy kilogrammal kevesebb, 946 kiló marihuánát találtak a hatóságok, valamint szintén tetemes mennyiségű, 416 tonnányi indiai kendert. 2017-ben Belgiumban foglalták le az összes európai mennyiség felét, 127 kilogrammnyi GHB-t és GBL-t.

Franciaország tranzitország: európai MDMA, afrikai marihuána, dél-amerikai kokain, afgán heroin

Franciaországban rengeteg a szerhasználó:

a 15 és 34 év közötti lakosság 21,8 százaléka füvezik.

A kokain szintén népszerű, a fiatal korosztály 3,2 százaléka fogyasztja, ezt követi az MDMA (más néven Ecstasy) 1,3 százalékkal, majd az amfetamin 0,6 százalékkal.

Forrás: V4NA

2017-ben Franciaországban hatalmas mennyiségű, 87 tonnányi hasist és marihuánát foglaltak le, ennél nagyobb fogás csak Spanyolországban és Törökországban volt. A kannabisz-származékok közül a hasisnak van nagyobb piaca, melynek a legnagyobb része Marokkóból származik, és Spanyolországon keresztül jut az országba. A marihuána Hollandiából, Spanyolországból és Albániából érkezik, de

sokan termesztenek otthon kannabiszt, 2017-ben több mint 137 tonnányi növényt foglaltak le a hatóságok.

Kannabisz növényeket főleg magánszemélyek nevelnek, de az utóbbi időben egyre több termesztéssel foglalkozó bűnszervezetet is elkaptak.

Hatalmas piaca van Franciaországban a kokainnak is, Belgium és Spanyolország után itt foglalták le a harmadik legnagyobb mennyiségű kokaint, 17 és fél tonnát. A kokain nagy része Dél-Amerikából származik, és annak, hogy eljusson Franciaországba, nagy szerepe van a Karib-térség francia megyéinek.

A kábítószerelvonó-kezelés alatt állók száma rendkívül magas, több mint 178 ezer fő. 60 százalékuk kannabiszt fogyaszt, 18 százalékuk heroinfüggő, 8 százalékuk kokaint, 13 százalékuk pedig valamilyen egyéb drogot használ. A főleg Afganisztánból származó heroin a Balkánon keresztül érkezik Hollandiába, és onnan jut be Franciaországba, ami tranzitországa is a drognak, az Ibériai-félsziget felé viszik tovább. A heroinpiac az EU Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának adatai szerint az elmúlt években fellendült, amiben nagy szerepe van bizonyos bűnözői csoportoknak: Franciaország keleti területein herointerjesztésre szakosodott albán bűnszövetkezetek egy egész kereskedő-hálózatot hoztak létre.