Már halálos áldozatai is vannak az 50 éve nem látott árvíznek Velencében

árvíz Velenece Szent Márk tér
Velence, 2019. november 12. Sirály röppen fel a vízükörről az elárasztott velencei Szent Márk téren 2019. november 12-én, amikor a tengerszint 140 centiméteres emelkedésére számítanak a városban, így a történelmi központ hatvan százaléka víz alá kerül. Velencében bezártak az oktatási intézmények. A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a legmagasabb fokozatú riasztás lépett életbe négy délolasz tartományban, de az ország szinte egészében készültséget rendeltek el. MTI/AP/Luca Bruno
Vágólapra másolva!
Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.
Vágólapra másolva!

Velencében továbbra is esik az eső, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba,

a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is.

A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

Sirály röppen fel a víztükörről az elárasztott velencei Szent Márk téren november 12-én Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Az óvodák, iskolák szerdán is zárva tartanak.

Ez a második legmagasabb vízszint 1966 óta

Szerda reggelre a vízszint 120 centiméterre süllyedt, de

újabb tetőzést várnak a délelőtti órákban

145 centiméteres árszinttel. Az ár érkezését jelző szirénák folyamatosan jelzik a víz emelkedését. Az egy méter fölötti vízszint azt jelenti, hogy több ponton a térdig érő gumicsizma sem elegendő a közlekedéshez.

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint

ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig.

Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

A legmagasabb fokozatú készültséget rendelték el

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani.

A szigeten legutóbb ekkora ár az 1966-os nagy áradáskor volt.

A velencei Ca'Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken. Az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat a szél elsodorta. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak.

A telefonösszeköttetés megszakadt, és továbbra is akadozik.

A város polgármestere szerdára a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el.