Svéd GDP-hamisítási botrány: kirúgtak 37 embert

Sweden announces date for new bank notes Stockholm new swedish krona Sweden money Swedish Central Bank SQUARE FORMAT
STOCKHOLM, SWEDEN - JULY 30: October 1st has been announced by Swedish Central Bank (Riksbanken) as the day that the first batch of the new banknotes will come into play on July 30, 2015 Swedish Central Bank / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Már a 2016-os tesztüzemnél kiderült, hogy az alvállalkozó, amelyhez a Svéd Statisztikai Hivatal (SBC) kiszervezte a munkaerő-piaci kutatás egy részét, pontatlanul dolgozik, mégis szerződést kötöttek velük, és emiatt 37 állami alkalmazottját rúgta ki az SCB. A szakminiszter raportra hívta a szolgálat vezetőjét, mert a hamis adatok miatt újra kell számolni az ország GDP-jét - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Megírtuk, hatalmas botrány robbant ki hétfőn Svédországban, amikor az Aftonbladet című lap cikkében leleplezte, hogy az SCB-nek dolgozó Evry informatikai cég

hamis adatokat adott meg a hozzájuk kiszervezett munkaerő-piaci felmérés során,

s mivel ezek az adatok meghatározóak az ország gazdasági mutatói szempontjából, Svédország GDP-jét is újra kell számolni.

Fennáll a lehetősége, hogy éveken át hamis adatokat adtak meg az Európai Uniónak is.

Mostanra az is kiderült, hogy az SCB-nél

a kezdetek óta tudtak róla, hogy az Evry pontatlanul dolgozik.

Az Aftonbladet egy kiszivárgott dokumentumra hivatkozva arról számol be, hogy egy 2016-ban lefolytatott tesztüzem során, amelyben a felmérések 20 százalékát párhuzamosan végezték a tapasztalt állami statisztikusok és a feladatra pályázó Evry munkatársai, „szignifikáns" eltérés mutatkozott az eredmények között. Mégis aláírta velük a szerződést az SCB helyettes vezetője, Helen Stoye. A svéd lap kereste Stoyét, aki annyit írt vissza üzenetben, hogy „vakáción van és elérhetetlen”.

Hogy miért ragaszkodott a munka kiszervezéséhez az SCB, azt a szolgálat vezetője gazdasági indokokkal magyarázta.

-nyilatkozta Joakim Stymne, akinek magyarázatával azonban aligha elégedett a felettes szerve, mert Lena Micko közigazgatási miniszter magához rendelte az SCB vezetőjét.

Az azonban beszédes lehet a döntés hátteréről, hogy az adatgyűjtési tevékenységre pályázó cégek közül az Evry tette a messze legalacsonyabb ajánlatot, pályázatukban a teljes költségre vonatkozó ajánlatuk csaknem fele volt a második legalacsonyabb árat ajánló pályázóénak.

Ugyanakkor nem ez lenne az első eset, hogy egy EU-tagállam hamis adatokat közöl az uniós vezetéssel. Magyarországon egy 2010-ben kimondott bírósági ítélet állapította meg, hogy a korábban 8 évig kormányzó baloldali kormány, az akkor

Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-kabinet csak azokat az államháztartási hiányra vonatkozó adatokat közölte az unió statisztikai hivatalával 2006-ban, amelyeket a Pénzügyminisztérium előzetesen jóváhagyott.

Lényegében politikai okok miatt elhallgatták az államháztartási hiány valós mértékét az uniós vezetés elől a 2006-os választásokat megelőző időszakban.

Ezt 2006 júniusában az akkori pénzügyminiszter, Veres János is elismerte az Indexnek azt követően, hogy bevallotta: az éves államháztartási hiány az előre betervezett 4,7 százalék helyett a GDP 9,4 százalékát fogja elérni.

– magyarázta Gyurcsány pénzügyminisztere.