Kocsis Máté: A parlamentben ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye

ORBÁN Viktor; HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. október 21. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feliratot tart a kezében Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP - közölte a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté a parlamentben az elmúlt időszakban történt példátlan durvaságokkal indokolta az országgyűlési törvény módosítását, megengedhetetlennek nevezve az ellenzék vadabb képviselői által tanúsított magatartást. Megemlítette a tavaly december 12-i ülésnapot - amikor ellenzéki képviselők megakadályozták, hogy a levezető elnök elfoglalja helyét a pulpituson, majd a továbbiakban is zavarták az ülést -, valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő két héttel ezelőtti viselkedését, amikor trágár szavakat tartalmazó táblát emelt fel az ülésteremben.

A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: az Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet, a parlamentben az ocsmány beszédnek, rendbontásnak nincs helye.

Megjegyezte:

a tavaly decemberi történéseket és Hadházy Ákos magatartását egyetlen európai törvényhozás sem tolerálta volna.

Belgiumban például ilyen esetben a következő 8-10 ülésről is kitilthatták volna a képviselőt, az Egyesült Királyságban 20 napra felfüggeszthették volna a képviselői jog gyakorlását, Németországban pedig 30 napra ki lehetett volna utasítani a rendbontót az ülésteremből - hozott példákat.

A politikus hozzátette,

Ezért most azt javasolják általános szabályként, hogy az eddigi tiszteletdíj-csökkentések mértékét a 12-szeresére emeljék, remélve, hogy ennek nagyobb lesz a visszatartó ereje. Így például azt a rendbontást, amit eddig a képviselői havi tiszteletdíj egyharmadának elvonásával büntettek, azt ezentúl maximum 4 havival lehet. Amit eddig egy havi csökkentéssel szankcionálhattak, annak ezentúl 6 havi tiszteletdíj-elvonás lesz a felső határa, de ez akár meg is duplázódhat - ismertette, jelezve, hogy így akár több millió forintos büntetések is lehetnek majd.

Ha például ellenzéki képviselők még egyszer megpróbálják megakadályozni a parlament rendes működését, és erőszakosan elállják a levezető elnök útját, akkor 6 havi tiszteletdíjukat is "elbukhatják". Vagy ha Hadházy Ákos még egyszer felemeli ocsmány szavakat tartalmazó tábláját, akkor 4 havi tiszteletdíját vonják meg - fejtette ki Kocsis Máté, úgy fogalmazva: "fizetni fog, mint a katonatiszt", mert az Országgyűlés nem cirkusz vagy állatkert, az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak.

Hozzáfűzte: a "notórius bekiabálók", akik "képtelenek uralkodni az indulataikon" - példaként említette a Párbeszédből Szabó Tímeát és Tordai Bencét, valamint a DK-ból Arató Gergelyt és Vadai Ágnest - fél-egy havi tiszteletdíj-csökkentésre számíthatnak.

A törvényjavaslatot kritizáló Arató Gergelyről azt is mondta: éppen ő tiltakozik, aki képtelen normális ember módjára viselkedni az Országgyűlésben. A DK-s politikus szavaira a frakcióvezető úgy reagált: a törvény egyrészt érvényesíteni fogja a fokozatosság elvét, másrészt nem elhallgattat, hanem kulturált mederbe tereli vissza az ellenzéki magatartást. Aki pedig úgy viselkedik, ahogyan az egy parlamentben elvárható, annak nincs mitől tartania - hangoztatta.

Kocsis Máté közölte: a törvény azt is rögzíti majd, hogy az Országgyűlés tisztségviselői - köztük az alelnökök és a jegyzők - is részesei a rendfenntartásnak.

Változtatnak az állam ellenőrzésére vonatkozó képviselői jog gyakorlásán is - mondta -, mert gátat szeretnének szabni annak, hogy képviselők az igazolványukat lobogtatva, nyilvánvalóan provokatív szándékkal rontanak be állami szervek épületébe.

Az új rendelkezés úgy szól, hogy az állami szervek továbbra is kötelesek a képviselőket támogatni megbízatásuk ellátásában, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást meg kell adniuk. A képviselő azonban csak előzetesen egyeztetett módon kérhet majd tájékoztatást a közigazgatási szervektől, közintézményektől. "A képviselői jog nem a bárhová berontás joga" - fogalmazott a Fidesz politikusa.

Kérdésre arról a paragrafusról is beszámolt, amely szerint fizikai atrocitás esetén 60 napra is kitiltható egy képviselő a Parlament épületéből, de megbízott útján ebben az esetben is gyakorolhatja képviselői jogát. Reményei szerint azonban ezt a kitiltási szankciót sosem fogják alkalmazni, mert ez arra vonatkozik, ha például egy képviselő "sebet ejt" egy másikon.

Más témában, a polgármesteri végkielégítések mértékét firtató kérdésre Kocsis Máté azt mondta: a szabadságmegváltás törvény szerint jár, és ha néhány polgármester miatt ezen változtatnának, akkor több tízezer köztisztviselő esetében is változtatni kellene, amit nem szeretnének.

Az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzatokról szólva - szintén kérdésre - úgy fogalmazott: "elkezdett a baloldal lóvézni", az összefogásban részt vett öt-hat pártot ki kell fizetni. Példaként említette, hogy a VIII. kerületben ezentúl 150 millió forinttal kerül többe a politikai elit, mint eddig. És szerinte ez még csak a kezdet, ráadásul dolgozni még el sem kezdtek, Karácsony Gergely főpolgármester az azonnali ígéreteiből még egyet sem teljesített, ellenben már "mindenkinek kiosztotta a nagy lóvét".

A bűnvádi eljárás alatt álló Czeglédy Csaba önkormányzati megbízásait ugyancsak úgy értékelte: ki kell fizetni ezt a "gengsztert".

Októberben óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy Ákos bukott LMP-s, jelenleg független parlamenti képviselő trágár szöveget mutatott fel a Parlamentben.

Budapest, 2019. október 21. Hadházy Ákos független parlamenti képviselő feliratot tart a kezében Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása alatt az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Hadházy akcióját látva azt mondta,

Arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy a választási vereségből ne azt a következtetést vonják le, hogy ugyanaz "az agresszív háborús politika" a célravezető, amit idáig folytattak. Arra kérte őket, tartsák be a házszabályt,

Kövér László azt is kérte, hogy aki erre nem képes, forduljon szakemberhez segítségért. A házelnök végül megfeddte a magáról megfeledkező Hadházyt.

Tavaly decemberben is cirkuszt csinált az ellenzék a parlamentből. A munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény szavazása előtt lezárták a házelnöki pulpitus feljáratait, miközben az ellenzéki képviselők teljes erővel fütyültek, szelfiztek, kurjongattak. Kövér László házelnök végül nem a pulpitusról, hanem a saját helyéről nyitotta meg az ülést.