Óriási káoszt okozott az extrém havazás Ausztriában

2019.11.13. 13:04

Keresztbe fordult, elakadt kamionok és kidőlt fák bénították meg a közlekedést szerda reggel Ausztriában. Volt, ahol egy méter hó esett reggelre, a havazás pedig hatalmas káoszt okozott. Súlyosbította a helyzetet, hogy több helyen azért bénult meg a közlekedés, mert sokan nyári gumival és hólánc nélkül indultak útnak. Több tartományban is ezrek maradtak áram nélkül.

Több tucat kamion bénította meg a nagyon forgalmas A10-es autópályát, amely keresztülszeli az országot Salzburg és Villach közt. A kamionsofőrök nagy részénél nem volt hólánc, így próbáltak felmenni a meredek, havas emelkedőkön, ez okozta a káoszt. Több kamion keresztbe fordult az autópályán, emiatt a kocsik sem tudtak menni, egy alagutat is le kellett zárni.

Salzburg tartomány több útján kötelezővé tették a hólánc használatát a teherautóknak. Sok balesetet az okozott, hogy voltak, akik nyári gumival próbáltak a havas, kanyargós hegyi utakon menni.

Stájerországban, Schladming közelében pedig azért kellett lezárni a főutat, mert

a rengeteg friss hótól fák dőltek az útra. Itt is több tucat kamion akadt el,

mert nem volt hóláncuk. A vonatok sem közlekedtek az erős havazás miatt.

Karintiában volt, ahol csaknem

egy méter hó esett szerda reggelre.

Több ezer lakás maradt áram nélkül, bezárták az óvodákat és az iskolákat is, a helyiektől pedig azt kérték, inkább maradjanak otthon.

A meteorológusok szerint további jelentős mennyiségű hóra lehet számítani szerdán Karintiában és Stájerországban. A hóhatár 400-1000 méter körül várható. A szél is megerősödik, ami tovább nehezítheti a közlekedést.