Kórházat zárt el a külvilágtól az osztrák hókáosz

havazás
Ausztria
hó
Vágólapra másolva!
Óriási problémákat okoz még csütörtökön is a szerdai extrém havazás Ausztriában. Stájerországban a járhatatlan út miatt nem tudnak megközelíteni egy kórházat. Országszerte több ezer embernél egy napja nincs áram, utakat zártak le a hó miatt és a tanítás is szünetel több iskolában. Meteorológusok viszont arra figyelmeztetnek, pénteken ismét extrém időjárás várható.
Vágólapra másolva!

Csaknem 700 ember, betegek, ápolók és egy óvodás csoport is abban a stájerországi kórházban ragadt, amelyet a szerdai hóvihar zárt el a külvilágtól. A magyarok által is kedvelt üdülőhely, Murau közelében lévő stolzalpe-i kórház egy hegyen van, az oda vezető út viszont járhatatlan. Több mint ötven fa dőlt az útra és több tucat bármikor kidőlhet a rengeteg hó miatt, ezért nem tudják megközelíteni őket szerda dél óta. Abban reménykednek, hogy csütörtök délutánra sikerült letakarítani legalább az út egy részét. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy egy időre az áram is elment.

Stájerországban még csütörtökön is 700 háztartásban nem volt áram. Egyes völgyekben hetven centiméternél is több hó esett.

Salzburg tartományban 800 helyen nincs áram, emiatt két iskolát is be kellett zárni. Lavinaveszély miatt több kisebb utat lezártak.

Karintiában szerda éjjel 1500 lakás maradt áram nélkül. Az iskolákban csütörtökön újraindult a tanítás, de igazolják azoknak a diákoknak a hiányzását, akik a nagy hó miatt nem tudnak bemenni. Itt átlagosan 60-100 cm hó esett szerdán.

Tirol keleti részén 1800 háztartásban nem volt áram csütörtök reggel sem. A hálózat helyreállítását nehezíti, hogy lavinaveszély miatt több utat lezártak. Több vonat sem közlekedik és 17 iskolát is bezártak.

Szakemberek szerint pénteken tovább romolhat a helyzet. Erős széllel és rengeteg esővel melegedés érkezik. A hirtelen elolvadó hó a nagy mennyiségű esővel pedig árvizeket, földcsuszamlásokat, sárlavinákat okozhat, a szélviharban pedig további fák dőlhetnek ki.