Tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben

Izrael
Hebron, 2019. november 13. Izraeli katonák hanggránátot hajítanak palesztin tüntetők felé a ciszjordániai Hebronban 2019. november 13-án, miután két nappal korábban izraeli katonák lelőttek egy 22 éves palesztin tüntetőt, Omar Badavit egy tüntetésen. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint eddig Gázából mintegy kétszázötven rakétával támadták Izrael területét, miután előző nap az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád egyik gázai vezetőjét, Bahá Abu al-Atát. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Tűzszünet lépett életbe csütörtök hajnalban helyi idő szerint 5 óra 30 perckor (közép-európai idő szerint 4 óra 30 perckor) a Gázai övezetben - tudatta a közvetítésben részt vevő egyiptomi forrás és az Iszlám Dzsihád nevű palesztin terrorszervezet egyik illetékese.
Vágólapra másolva!

A megállapodás Egyiptom erőfeszítéseinek köszönhetően jött létre, és a palesztin szervezetek is elfogadták, beleértve az Iszlám Dzsihádot is - mondta el az egyiptomi illetékes. Hozzátette: a palesztin szervezetek beleegyeztek annak garantálásába, hogy az övezetben megnyugszik a helyzet, és a tiltakozó akciók során is megőrzik a rendet, fenntartják a békét.

Izrael is vállalta, hogy leállítja a harci cselekményeket.

Szerda este egy izraeli katonai illetékes az AFP francia hírügynökséggel azt közölte, hogy a zsidó állam hajlandó leállítani a légi támadásokat, ha az Iszlám Dzsihád is leállítja a rakétatámadásokat Izrael ellen.
Izrael kedden indított légicsapásokat palesztin célpontok ellen a Gázai övezetben, miután az Iszlám Dzsihád - helyi parancsnokának meggyilkolását követően - rakétákkal kezdte támadni Izrael területét.

Az övezetben 32 ember halt meg az izraeli csapások következtében.

Izrael folytatja a terroristák likvidálását

Izrael tétovázás nélkül lesújt azokra, akik megpróbálják megtámadni - mondta Katz Izrael izraeli külügyminiszter a hadsereg rádiójában csütörtök reggel. Ugyanakkor hozzátette: a gázai helyzet valódi megoldása az, ha javul az ott élő emberek gazdasági kilátása és jövőképe.

A katonai rádióban megszólaló, az övezet mellett élő civilek azt hangsúlyozták, hogy ez az újabb "menet" sem oldotta meg gondjaikat. Egyikük hasonlata szerint a gyökérkezelésre váró fogat ismét csak helyi fájdalomcsillapítóval kezelték, ahelyett, hogy végrehajtották volna a szükséges beavatkozást.

Ezzel arra utalt, hogy a Gázai övezet helyzete továbbra is rendezetlen, az

ottani iszlamista szervezetek határozzák meg a történéseket,

és sem gazdasági, sem politikai szempontból nem jutottak közelebb a megoldáshoz, az ott élő emberek helyzetének rendezéséhez. A rendkívül nehéz gazdasági helyzet, a több mint ötvenszázalékos munkanélküliség, a rendkívüli zsúfoltság, a szélsőségesen Izrael-ellenes és iszlamista ideológiát valló Hamász miatt bármikor újabb összetűzés alakulhat ki.