A hirtelen jött heves havazásnak egy halálos áldozata is van, több mint háromszáz ezer háztartásban pedig szünetelt pénteken az áramszolgáltatás. Nagyon súlyos a helyzet Franciaország délkeleti megyéiben, több helyen a vasúti közlekedés is szünetel.

Egy 63 éves férfi az első áldozata az idei télnek Franciaországban, mert rádőlt egy fa a Lyontól délkeletre található Roche településen. A sofőr a gépkocsijára dőlt fát próbálta meg félretolni mások segítségével, amikor a hó súlya alatt egy másik fa rájuk zuhant, és agyonütötte őt. A balesetben egy 27 éves férfi is megsérült.

A folyamatos és erős havazás következtében Lyon környékén két nagyfeszültségű vezeték meghibásodása miatt állandósultak az áramkimaradások péntekre virradó éjjel.

Jelenleg 330 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. Rengeteg a hó. Éjszaka nehezek voltak a körülmények, és nehéz megmondani mikorra tudjuk helyreállítani a szolgáltatást - mondta Robin Devogelaere, az Enedis áramszolgáltató kommunikációs igazgatója a francia hírügynökségnek.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

"Rendkívül súlyos a helyzet, mert egyetlen körzetre koncentrálódik. Ezért is jelentősek a károk az elektromos hálózatban. Kidőlt fák, hótól roskadozó faágak, amelyek megfagytak és áramszüneteket okoznak. A tapadó hó beborítja az elektromos vezetékeket" - tette hozzá.

A havazás a reggeli órákban jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben is: Grenoble és Lyon környékén szünetelt a vasúti közlekedés, a teherszállító járműveknek pedig megtiltotta a rendőrség a közlekedést.