Leszakadt a hó Franciaországban, több városban is súlyos a helyzet

Franciaország, havazás
Trees and road are covered in snow on November 15, 2019 at Givors, near Lyon, France. - France's weather service placed 11 departments in the south east of the country on alert for either snow and ice or downpours that bring a risk of flooding. (Photo by JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A hirtelen jött heves havazásnak egy halálos áldozata is van, több mint háromszáz ezer háztartásban pedig szünetelt pénteken az áramszolgáltatás. Nagyon súlyos a helyzet Franciaország délkeleti megyéiben, több helyen a vasúti közlekedés is szünetel.
Vágólapra másolva!

Egy 63 éves férfi az első áldozata az idei télnek Franciaországban, mert rádőlt egy fa a Lyontól délkeletre található Roche településen. A sofőr a gépkocsijára dőlt fát próbálta meg félretolni mások segítségével, amikor

a hó súlya alatt egy másik fa rájuk zuhant, és agyonütötte őt.

A balesetben egy 27 éves férfi is megsérült.

A folyamatos és erős havazás következtében Lyon környékén két nagyfeszültségű vezeték meghibásodása miatt állandósultak az áramkimaradások péntekre virradó éjjel.

Éjszaka nehezek voltak a körülmények, és nehéz megmondani mikorra tudjuk helyreállítani a szolgáltatást - mondta Robin Devogelaere, az Enedis áramszolgáltató kommunikációs igazgatója a francia hírügynökségnek.

Forrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

"Rendkívül súlyos a helyzet, mert egyetlen körzetre koncentrálódik. Ezért is jelentősek a károk az elektromos hálózatban. Kidőlt fák, hótól roskadozó faágak, amelyek megfagytak és áramszüneteket okoznak. A tapadó hó beborítja az elektromos vezetékeket" - tette hozzá.

A havazás a reggeli órákban jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben is: Grenoble és Lyon környékén

szünetelt a vasúti közlekedés, a teherszállító járműveknek pedig megtiltotta a rendőrség a közlekedést.