Phenjan ultimátumot intézett Szöulhoz: ha nem bontja le a Gyémánt-hegységben lévő, dél-koreai vállalatok által épített idegenforgalmi létesítményeket - szállodákat, éttermeket és fürdőket -, akkor ezt megteszi Észak-Korea, majd maga létesít ott egy új turisztikai központot.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteki tájékoztatása szerint Phenjan négy napja, november 11-én intézte az ultimátumot Szöulhoz azzal az indoklással, hogy a szóban forgó idegenforgalmi létesítmények tíz éve elhagyatottan állnak, és nem gondozzák őket.

Kim Dzsongun döntött

"A világ legnevezetesebb üdülőhellyé fejlesztjük a Gyémánt-hegységet felelősségteljesen és saját belátásunk szerint, tulajdonosként a nemzetért és a jólétért" - áll a KCNA által ismertetett közleményben, amely szerint az erről szóló döntés már megszületett, és nincs vesztegetnivaló idő.
Kim Dzsongun észak-koreai vezető október 23-án rendelte el a Dél-Korea által épített idegenforgalmi létesítmények lerombolását a Gyémánt-hegységben, miután odalátogatva lepusztultnak, a nemzeti jellegtől idegennek találta őket. Kim Dzsongun kikötötte azonban, hogy előtte egyeztetni kell Dél-Koreával.

10 éve áll üresen

A dél-koreai kormány és vállalatok tucatnyi idegenforgalmi létesítményt - szállodákat, éttermeket, fürdőket, koncerttermet és golfpályát - építettek a Gyémánt-hegységben, észak-koreai területen. Az ott lebonyolódó idegenforgalom a Korea-közi együttműködés jelképe volt. Az utaztatások 1998-ban kezdődtek, de 2008-ban leálltak, miután egy észak-koreai őr agyonlőtt egy dél-koreai turistát. Phenjan két évre rá kisajátította dél-koreai létesítményeket.

A KCNA pénteki jelentésre reagálva a dél-koreai országegyesítési minisztérium jelezte, hogy Szöul közvetlen párbeszédre fog törekedni, hogy rendeződjék az üdülőhely sorsa. Arra szólította Phenjant, hogy pozitívan álljon hozzá a kérdéshez.