Ismét rendkívül magas tengerár zúdult pénteken Velencére, három nappal a rekordmagas dagály után, amelynek következtében az olasz kormány szükségállapotot hirdetett a dózsék városában. Velence polgármestere kötelességének érezte, hogy lezárják a Szent Márk teret. A városvezető szerint az eddigi kár már eléri az egymilliárd eurót.

Velence polgármestere péntek délben elrendelte a híres Szent Márk tér lezárását. Kötelességem lezáratni a Szent Márk teret, hogy minden egészségügyi kockázattól megkíméljem Velence polgárait - jelentette ki Luigi Brugnaro.

Az árvíz szintje 1,54 méter volt délben, a térségre heves esőzéseket és erős szelet jeleztek előre a meteorológiai szolgálatok.

Kedd este a dagály szintje 53 éve óta a legmagasabb volt, 1,87 méteres, a második legmagasabb érték 1966. november 4. óta (1,94 méter). A víz templomokat, üzleteket, múzeumokat és szállodákat árasztott el a tenger királynőjeként is emlegetett világörökségi helyszínen.

Turista cipeli bőröndjét a tengervízzel elöntött Velencében 2019. november 15-én.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Több más kulturális intézményhez hasonlóan a Guggenheim múzeum pénteken akart újra kinyitni, de az időjárási viszonyok miatt mégsem tette.

Luigi Brunaro pénteken bejelentette, hogy bankszámlát nyitnak mindazok számára, akik Olaszországban és külföldön segíteni kívánnak a helyreállításban.

Guiseppe Conte olasz kormányfő csütörtökön bejárta a híres velencei csatornákat. A kormány este szükségállapotot hirdetett ki Velencében, és bejelentette, hogy 20 millió euróval támogatja a legsürgősebb beavatkozásokat.Brunaro pénteken a Twitteren közzétett videofelvételen már egymilliárd eurós károkról beszélt.

A kora reggeli óráktól szirénák figyelmeztettek pénteken a veszélyre, és az ár ismét elöntötte a Szent Márk bazilika altemplomát.

Az előrejelzések szerint a hét végén 1,1-1,2 méteres dagály várható. Normális feltételek között a 80-90 centiméteres vízszint már magasnak számít, de kezelhető.

A polgármester az általános felmelegedést okolta a növekvő árvizekért. Becslések szerint a tenger szintje Velencénél több mint 20 centiméterrel magasabb, mint száz évvel korábban.

Önkéntesek és diákok csoportjai érkeztek a városközpontba segíteni az üzletek megtisztításában. Az iskolák - akárcsak a hét nagy részén - zárva tartottak.

Az Acqua Alta (árvíz) nevű, nemzetközi hírű könyvesboltban a munkatársak több ezernyi elázott könyvet és nyomtatványt próbáltak szárítani. A tengerár több mint 50 templomot rongált meg - közölte Dario Franceschini kulturális miniszter a városba látogatva.

Lezárják a Szent Márk teret a tengervízzel elöntött Velencében 2019. november 15-én.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

A csendőrség világszerte elismert és magasan képzett, különleges művészeti szakértőit vetették be a károk felmérésére, amely jó ideig eltart majd.
Amíg itt a víz, nehéz felmérni a teljes kárt - mondta Franceschini. Hozzátette, hogy adókedvezményekben részesítik azokat, akik hozzájárulnak az állami műemlékek restaurálási költségeihez, és iparművészek vesznek részt az egyházi műalkotások helyreállításában is.

A város védelmét szolgáló Mózes (olaszul Mose, nevét a Kísérleti Elektromágneses Modul betűszavával megegyező azonos alakú szóról kapta) gátrendszert várhatóan 2021-ben helyezik üzembe.

November 26-án különbizottság ül össze, hogy "megvitassa a problémák átfogó kezelését", így a tengerjárók kitiltását a történelmi városközpontból és a lagúna védelmét szolgáló gátrendszer helyzetét.