A Netflix dokumentumfilmje hamis térképekkel járatta le Lengyelországot

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke 2019 Március 15 Nemzeti Múzeum
Vágólapra másolva!
Egy nem rég a Netflixen bemutatott dokumentumfilm ellen szólalt fel a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki szerint a filmben bemutatott térkép megtévesztő, és egyenesen a történelem átírása, mely alkalmas arra, hogy rossz színben tüntesse fel Lengyelországot. A Netflix reagált a felvetésre, és a The Devil Next Door című sorozathoz plusz magyarázó feliratokat adnak hozzá. Írja a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A dokumentumfilm John Demjanjuk történetét meséli el, aki nyugdíjas ukrán autószerelőként él Ohio külvárosában egészen addig, míg a holokauszt túlélőinek egy csoportja egy fénykép alapján nem azonosítja őt egy náci haláltábor egykori őreként, Rettegett Ivánként. A sorozatban a mai Lengyelország területén létrehozott egykori haláltáborokat térképeken is bemutatják.

Ezeken azonban a mai határok vannak berajzolva, így a nézőnek az a benyomása lehet, hogy Lengyelország felelős a koncentrációs táborok működtetéséért, nem pedig a német náci rezsim.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn levelet írt a Netflix vezérigazgatójának. Ebben leírja, hogy a filmben szereplő térkép becsapja az embereket, hiszen nincs semmiféle magyarázat arra, hogy a táborokat a németek üzemeltették.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke 2019 március 15-én, a Nemzeti Múzeumnál, Budapesten Forrás: Csudai Sándor - Origo

Úgy fogalmaz:

Hozzátette, hogy úgy véli a hiba nem szándékos, és kéri, hogy javítsák ki a hibát, hogy a nézők számára is egyértelmű legyen a valóság.

A Netflix csütörtökön reagált. Elmondták kiállnak a film készítői mellett, a félreértések elkerülése érdekében azonban magyarázó szövegeket adnak a sorozat néhány térképéhez. "Ez világossá fogja tenni, hogy a pusztító koncentrációs táborokat a német náci rezsim építette és működtette, ami megszállta az országot és 1939 és 1945 között elfoglalta", áll közleményükben.