Támadás érte Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető caracasi pártközpontját röviddel a hivatalban lévő Nicolás Maduro elnökkel szembeni nagyszabású szombati tüntetés előtt.

Arcukat eltakaró fegyveresek rontottak az épületbe, amelyből számítógépeket és a biztonsági kamerák felvételeit vitték el - közölték a szemtanúk helyi idő szerint pénteken.

Az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Guaidó Twitter-oldalán azt írta, hogy a berendezéseket illegális módon kobozta el Maduro diktatúrája, amely így próbálja megfélemlíteni az ellenzéket.

Egyelőre a támadók kiléte ismeretlen. A feketébe öltözött, pisztolyokkal és gépkarabélyokkal felfegyverzett alakok nem viseltek semmiféle jelzést, amely a hadseregre vagy a rendőrségre utalt volna. Az ellenzék szombatra ismét az utcákra szólította az embereket.

Tüntetés Venezuelában november 16-ánForrás: AFP/Federico Parra

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át. Juan Guaidó ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének, köztük az elsők között az Egyesült Államok. Más országok - például Oroszország és Kína - viszont továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének.

Az utóbbi időben ráadásul egyre kevesebben vesznek részt a kormányellenes megmozdulásokon. Az ellenzéki vezető most abban reménykedik, hogy a tüntetéshullámnak új lendületet adhatnak a bolíviai fejlemények, ahol Evo Morales elnök vasárnap lemondani kényszerült a vitatott újraválasztása miatt kirobbanó tömegtüntetések nyomán.