V4NA: A franciák közel kétharmada nem engedheti meg magának az egészséget

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb francia veszi igénybe az egészségügyi ellátásokat a megnövekedett költségek és a hosszú várólisták miatt, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A fogyatékkal élők, a fiatalok és az alacsony jövedelemmel rendelkezők vannak a legnehezebb helyzetben.
Vágólapra másolva!

A France Assos Santé érdekképviseleti szervezet számára a BVA készített egy online közvélemény-kutatást, mely során november 5-én és 6-án 1002 18 évesnél idősebb francia állampolgárt kérdeztek meg az egészségügyről alkotott véleményükről. A felmérésből kiderül, hogy a franciák 63 százaléka, tehát közel a lakosság kétharmada kénytelen lemondani az egészségügyi ellátásokról. A megkérdezettek a felmerülő nagy költségekkel és a hosszú várólistákkal indokolták döntésüket. A válaszadók 44 százaléka szerint túlságosan hosszú a várólista, 25 százalék pedig arról panaszkodott, hogy nincs elég orvos az otthona közelében. A megkérdezettek 30 százaléka nem tudja megelőlegezni a kezelés költségeit.

Összességében a válaszadók 63 százaléka elhalasztotta a kezelést vagy bele sem kezdett. Ez az arány ijesztően magas, 77 százalék a fogyatékossággal élők esetében. A fiatal, 25 és 34 év közötti korosztály esetében 74 százalék, az alacsony, havonta 1500 eurós nettő jövedelem alatti jövedelemmel rendelkezők esetében pedig 72 százalék azoknak az aránya, akik gazdasági vagy egyéb okokból nem tudják igénybe venni az egészségügyi ellátást Franciaországban.

Ezek az adatok megerősítik, hogy szoros kapcsolat van az anyagi helyzet és az egészségügyi ellátások igénybe vétele között. Az orvoshiány szintén nagy problémát jelent, a megkérdezettek 17 százaléka mondta, hogy az elmúlt két évben a sürgősségire ment be, mert a szakrendelésen nem volt orvos.

A várólisták szintén rendkívül hosszúak, a szemészeten átlagosan 3 hónap és 2 nap, a bőrgyógyászaton 2 hónap és 3 nap, a nőgyógyászaton pedig 1 hónap és 23 nap a várakozási idő.