A Kárpát-medencében fontos szerepe van a kereszténységnek

2019.11.17. 16:46

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a felvidéki Csúzon mondott köszöntőt a helyi római katolikus templom megújított plébániájának átadásán. Beszédében azt mondta, a Kárpát-medencében élő nemzetek megmaradását csak az összefogás szolgálhatja.

Az Érsekújvárhoz közeli, többségében magyarok lakta településen a 18. század végén épült, Árpád házi Szent Erzsébet római katolikus templomhoz tartozó plébániaépületet újították fel. A felújítást megelőzően már romos állapotban lévő épületet, amely közösségi központként is működik, a helyi közösség összefogásával és

a magyar kormány közel 60 ezer eurós (18,6 millió forint) támogatásának köszönhetően sikerült felújítani és így megmenteni.

Az államtitkár az ünnepségen mondott köszöntőjében azt mondta, a felújított épület egyaránt szolgálni fogja a településen élő magyarokat és a szlovákokat is, így - hosszú távon - segíti majd az ott élő nemzetiségek együttélését is.

A Kárpát-medencében, itteni ezeréves történelmünkben sok nép élt együtt, és ezalatt, amikor baj volt, az mindig kívülről jött, de amikor össze tudtunk fogni, akkor mindig jól alakultak a dolgok

- mondta Soltész Miklós. Szerinte az elmúlt években is egy ilyen időszakot sikerült elindítani, és a most átadott épület is az összes itt élő nemzetiség számára biztosít majd közösségi teret.

A kárpát-medencei térségben nagyon fontos szerepe van a kereszténységnek a megmaradásunkban

- mondta Soltész Miklós, aki szerint nem az a fontos, hogy ki született szlováknak és ki magyarnak, hanem a közös dolgok, mint amilyen a kereszténység is.

„Az a feladatunk, hogy megmaradjunk saját nemzetiségünkben, kereszténységükben pedig fogjunk össze" - mondta Soltész Miklós. Azt is mondta, az ezeréves közös múlt, az együttélés is mind azt bizonyította, hogy a Kárpát-medencében élő nemzeteknek a megmaradását csak az összefogás szolgálhatja.