Andrej Babis: A bársonyos forradalom az újkori cseh történelem legfontosabb eseménye

2019.11.17. 14:08

Andrej Babis cseh miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen azt mondta, az 1989. novemberi bársonyos forradalom, a harminc évvel ezelőtt történt csehszlovákiai rendszerváltás az újkori cseh történelem legfontosabb eseménye.

A prágai Nemzeti Múzeumban tartott ünnepségen a visegrádi országok kormányfői megemlékeztek arról a diáktüntetésről, amely kirobbantotta a bársonyos forradalmat.

Babis köszönetet mondott a lengyeleknek, a magyaroknak és a szlovákoknak, hogy támogatták a csehek igyekezetét a szabad társadalom kiharcolására.

Nem feledjük, hogy a magyarok voltak az elsők, akik átvágták a vasfüggöny szögesdrótjait

- mondta a cseh kormányfő.

„Ami Lengyelországban tíz évig, Magyarországon pedig tíz hónapig tartott, az Csehországban tíz nap alatt megvalósult" - mondta Babis a rendszerváltásra utalva.

Orbán Viktor miniszterelnök (második sor, j3) a bársonyos forradalom 30. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen Prágában 2019. november 17-én. Mellette Mateusz Morawiecki lengyel (j4) és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (j5), Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, aki az 1989-es prágai tiltakozás egyik főszereplője volt (j2). Az első sorban Lévai Anikó, Orbán Viktor kormányfő felesége (j2), Andrej Babis cseh kormányfő (j4) és felesége, Monika Babisová (j3), Wolfgang Schäuble, a német parlamenti alsóház, a Bundestag elnöke (j5)Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Andrej Babis felidézte az 1989-es, mint fogalmazott "korszakváltó év" eseményeit, és azt mondta,

az akkori szocialista rendszer elleni tüntetéseken lengyelek és magyarok is részt vettek, ami sokat segített a cseheknek és a szlovákoknak.

Beszédében Andrej Babis azt is elmondta, hogy 1989 előtt ő maga is tagja volt a kommunista pártnak, amire nem büszke, és sajnálja, hogy nem volt annyira bátor, mint például Václav Havel, a korabeli ellenzék vezére.

Ma azonban Csehország szabadon választott kormányfője vagyok, és ezért köszönetet mondok mindenkinek, aki a rendszerváltást aktívan elősegítette

- mondta a szlovák származású cseh politikus, aki múltja és vállalkozói tevékenysége miatt állandó bírálatok és támadások célja az ellenzék részéről.

Andrej Babis cseh miniszterelnök beszédet mond a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a prágai Nemzeti Múzeumban 2019. november 17-énForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Babis szerint a lakosság munkájának köszönhetően a mai Csehország fejlett és sikeres ország, stabil tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak.

„Még nem értünk el mindent, amit 1989-ben szerettünk volna, de dolgozunk rajta" - mondta a kormányfő, aki összefogásra, az egymás iránti nagyobb toleranciára és a hazafiasság megerősítésére szólította fel a politikai erőket és a lakosságot.

Mindenki méltatta a visegrádi csoport országainak együttműködését

Az ünnepi megemlékezésen a visegrádi országok kormányfői mellett a német szövetségi parlament alsóházának elnöke is jelen volt. A vendégek rövid beszédeikben egybehangzóan elismeréssel szóltak Csehország rendszerváltás utáni eredményeiről, és méltatták a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) országainak együttműködését.

Meghívottak a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a prágai Nemzeti Múzeumban 2019. november 17-énForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerint a nyolcvanas évekbeli lengyelországi és magyarországi rendszerváltó események inspirálóak voltak a csehek és a szlovákok számára, míg a bársonyos forradalom a lengyelországi és a magyarországi fejlődésre volt hatással.

Harminc éve átvágtuk az embereket elválasztó szögesdrótokat, ma azonban mentálisan sok helyen újjáépítettük őket. Kérem, bontsuk le ezeket is

- mondta Pellegrini.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a közép-európai országok harminc éve hozott döntései helyesek voltak, és teljesültek álmaik a szabadságról.

Ma több ország példaként néz ránk, ezért támogatjuk az EU bővítését, mi a szolidaritást nagyon fontos elemnek tartjuk

- mondta Morawiecki.

Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnöke beszédében méltatta a csehek hozzájárulását a német egység megteremtéséhez.

Számos megemlékezést és rendezvényt tartanak

Az évfordulós ünnepség után a Nemzeti Múzeumban a visegrádi miniszterelnökök jelenlétében megnyitották a Bársonyos Forradalom című kiállítást és A 20. század pillanatai elnevezésű multimédiás kiállítást.

Václav Havel néhai cseh államfőt ábrázoló fényfestés a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a prágai Nemzeti Múzeumban 2019. november 17-énForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A bársonyos forradalom, a csehszlovákiai rendszerváltás kezdetének az 1989. november 17-i prágai diáktüntetés erőszakos feloszlatását tartják. Az évforduló alkalmából egész Csehországban számos megemlékezést, kulturális és utcai rendezvényt tartanak.

A rendőrség és a tüntetők prágai összecsapásának színhelyén felállított emléktáblánál kora reggel óta vezető cseh politikusok és közéleti személyiségek rótták le tiszteletüket.

A két kormánypárt, az ANO és a Cseh Szociáldemokrata Párt vezetőjét, Andrej Babis kormányfőt és Jan Hamácek kormányfőhelyettest az emléktáblánál összegyűlt emberek kifütyülték.

Vasárnap délután a bársonyos forradalom kitörése évfordulójának megünneplésére Prágába érkeznek a visegrádi országok parlamentjeinek elnökei is. Magyarországról Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét várják a cseh fővárosba.