A bosznia-hercegovinai Bihácson a helyiek megelégelték, hogy továbbra sem sikerült rendezni a városba érkező migránsok helyzetetét, és szombaton nagy számban vonultak utcára. Csak azt szeretnénk, hogy ne zaklassanak minket és ne törjenek be a házainkba - üzenték a tiltakozók.

A HírTV tudósítása szerint Bihácson több százan vonultak utcára, mert a korábbi ígéretekkel ellentétben mégsem zárták be a környék befogadóközpontját. A hírcsatorna felvételein az látszik, hogy Nemzetközi Migrációs Szervezet menj haza - feliratú táblákkal a kezükben tiltakoztak a migránsok jelenléte miatt. A riport szerint a helyiek általánosságban úgy vélkednek, hogy 

nem tudják tovább elviselni a rájuk nehezedő migrációs nyomást és békében szeretnének élni.

"Éjszaka nem tudunk nyugodtan aludni. Napközben meg az udvarunkon mászkálnak. Vajon biztonságban vagyunk-e? Vagy el kell innen menekülnünk öregkorunkban?" - tette fel a kérdést egy bihácsi nyugdíjas. Egy másik idősebb férfi pedig arra panaszkodott, hogy a hatóságok nem urai helyzetnek és a menekültek zaklatják a helyieket és betörnek hozzájuk. 

A Bira és a Velika Kladusánál működő tábor épülete magántulajdonban van, amit eddig a Nemzetközi Migrációs Szervezet bérelt. A szerződések lejártak és a hatóságok nem engedélyezték ezek meghosszabbítását. Miután nem hoztak létre újabb tábort patthelyzet állt elő. Átmeneti megoldásként kijárási tilalmat rendeltek volna el, de ez végül nem valósult meg. A polgármester azt mondja egyedül képtelen megbirkózni a helyzettel.

"Az első kérdés, hogy miért nem hoztak létre egy új megfelelő központot? A másik kérdés, hogy Horvátország miért ide küldi vissza az összes illegális bevándorlót akit elkaptak? Szerbia és Montenegró is homokba dugja a fejét. Mindenki aki szerint itt rosszak a feltételek ide jöhet és segíthet megoldást keresni. Könnyű üldögélni Brüsszelben meg az ENSZ székházban és arról beszélni, hogy milyen rossz a helyzet Boszniában - hangsúlyozta Bihács polgármestere, aki az állította, képtelen egyedül megbirkózni a helyzettel. .