Koszorúzással emlékeztek a visegrádi négyek vezetői a bársonyos forradalom kezdetére

PELLEGRINI, Peter; LÉVAI Anikó; ORBÁN Viktor; CZAPUTOWICZ, Jacek; BABIS, Andrej
Pozsony, 2019. november 17. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és felesége, Lévai Anikó (j), Peter Pellegrini szlovák (j3), Andrej Babis cseh kormányfő (j4) és felesége, Monika Babisová (j5), valamint Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (j6) a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás, a bársonyos forradalom kezdetének alkalmából rendezett koszorúzáson a Szabadság Kapuja emlékművénél a Pozsonyhoz tartozó Dévényben 2019. november 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Főhajtással és koszorúzással emlékeztek a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás, a bársonyos forradalom kezdetére Magyarország, Szlovákia és Csehország kormányfői, valamint a lengyel külügyminiszter a Pozsonyhoz tartozó Dévényben, a Szabadság Kapuja emlékműnél vasárnap.
Vágólapra másolva!

November 17. a 1989-es csehszlovák bársonyos forradalomként ismert rendszerváltoztatás kezdete, Szlovákiában és Csehországban egyaránt állami ünnep.

Az évforduló alkalmából vasárnap először Prágában tartottak megemlékezést a visegrádi négyek miniszterelnökei.

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és felesége, Lévai Anikó (j), Peter Pellegrini szlovák (j3), Andrej Babis cseh kormányfő (j4) és felesége, Monika Babisová (j5), valamint Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (j6) a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás, a bársonyos forradalom kezdetének alkalmából rendezett koszorúzáson a Szabadság Kapuja emlékművénél a Pozsonyhoz tartozó Dévényben 2019. november 17-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A dévényi emlékműnél elsőként a házigazda Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, majd Andrej Babis cseh miniszterelnök, utána Orbán Viktor magyar miniszterelnök, végül pedig Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter helyezte el az emlékezés koszorúit.

A megemlékezésen résztvevő kormányfők és a lengyel külügyminiszter programja a szlovák miniszterelnök által adott díszvacsorával folytatódott.

A politikusok ezt követően ünnepi koncerten vesznek részt a Szlovák Nemzeti Színház új épületében.

Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és felesége, Lévai Anikó (b2), Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (b), Andrej Babis cseh kormányfő (b5) és felesége, Monika Babisová (b4), valamint Peter Pellegrini szlovák kormányfő (b6) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Szabadság Kapuja emlékművet 2005-ben avatták fel a dévényi vár tőszomszédságában. A lövésnyomokkal tarkított, rácsos kaput ábrázoló emlékművet a kommunista rezsim bűntetteinek dokumentálásával foglalkozó szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete kezdeményezésére állították fel. A szobor annak a mintegy négyszáz áldozatnak állít emléket, akiket az 1945 és 1989 közötti időszakban ölt meg a kommunista karhatalom, amikor megpróbáltak átszökni a vasfüggönyön.