Kövér László: A magyarok a csehekkel és a szlovákokkal együtt emlékeznek a bársonyos forradalomra

Csehország, Prága, Bársonyos forradalom
Prága, 2019. november 17. Megvilágított épületek a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2019. november 17-én a prágai Narodni utcában, ahol annak idején rendőrök rátámadtak a tüntető fiatalokra. 1989-ben ezen a napon kezdődött az a diáktüntetés, amely elindította a csehszlovákiai rendszerváltást. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
A magyarok együtt emlékeznek a csehekkel és a szlovákokkal a bársonyos forradalomra, amely egyik fényes történelmi bizonyítéka annak, hogy az 1989-es esztendő a csodák éve volt Kelet-Közép-Európában. Ezt mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Prágában.
Vágólapra másolva!

Jaroslav Kubera, a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnökének meghívására a négy visegrádi ország házelnökei együtt ünnepelték a csehszlovákiai rendszerváltás 30. évfordulóját.

- mondta az Országgyűlés elnöke a prágai cseh Nemzeti Múzeumban megtartott évfordulós megemlékezésen.

Kövér László fontosnak nevezte, hogy a mai, kihívásokkal teli időkben a magyar-cseh barátság és stratégiai partnerség fennmaradjon és erősödjön.

– mondta a magyar politikus.

Megvilágított épületek a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2019. november 17-én a prágai Narodni utcában Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A házelnökök beszédeikben egyaránt méltatták a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) együttműködését és hangsúlyozták a kapcsolatok további elmélyítésének szükségességét. Többen emlékeztettek az 1956-os magyarországi, az 1968-as csehszlovákiai és az 1980-as lengyelországi eseményekre is.

- mondta Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke.

Az évfordulós ünnepség után a Nemzeti Múzeumban a házelnökök megtekintették a Bársonyos forradalom című kiállítást és A 20. század pillanatai elnevezésű multimédiás kiállítást.

A négy ország parlamenti vezetői később virágokat helyeztek el annál a prágai emléktáblánál, amelyet a rendőrség és a tüntetők 1989. november 17-i összecsapásának színhelyén állítottak, majd ünnepi koncerten vettek részt a Hybernia színházban.

A visegrádi házelnökök a vasárnapi évfordulós megemlékezés után hétfőn munkatalálkozót is tartanak Prágában, amelyen egyebek között a rendszerváltás utáni három évtized tapasztalatait vitatják meg.